Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
MYP212 | QUALITY ASSUARANCE AND STANDARDS | 3 | 3 | 3 | 5 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : | Seçmeli |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Öğr.Gör. BUĞRAHAN ERGÜN |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Toplam kalite yönetimi kavramını öğretmek ve sivil hava ulaştırma işletmeciliğindeki uygulamalarını kullanmak. |
Contents of the Course Unit: | Kalite, kalite yönetim sistemi, kalite standartları, istatistiksel kalite kontrol yöntemleri tanıma. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Kalite yönetim sistemini tanımlar. |
Kalite standartlarını açıklar. |
Bir işyerinde kullanılan kalite kavramlarını yorumlar. |
Bir işyerinde kullanılan kalite belgelerine, kalite kontrol yöntemlerine ilişkin örnekler verir. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Kalite kavramı | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
2 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Toplam kalite yönetimi | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
3 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Standart ve Standardizasyon, Yönetim Kalitesi ve Standartları | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
4 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Çevre Standartları Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
5 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Stratejik Yönetim ve Yönetime Katılma | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
6 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Yönetime Katılma | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
7 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Yönetime Katılma | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Süreç Yönetim Sistemi ve İnsan Kaynakları Yönetimi | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
10 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Kaynak Yönetim Sistemi | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
11 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | EFQM Mükemmellik Modeli | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
12 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Üretimde Kalite Kontrolü, Muayene ve Örnekleme | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
13 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Toplam Kalite Kontrolü ve Kontrol Diyagramları | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
14 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | Sivil Hava Taşımacılığında Kalite Yönetimi | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
15 | Kitap Okuma, Araştırma Yapma | İstatistiksel Dağılımlar | Anlatım-Sunum, Soru ve Cevap, Tartışma Yöntemi |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Kalite Güvence Standartları, Prof.Dr.İrfan Çağlar ve Prof.Dr.Sabiha Kılıç, Atlas Akademik Basım Yaynın Dağıtım, 2019 |
Kalite Yönetimi, Prof.Ali Şahin, Dr.İbrahim Uğur Erkış, Dr.Öğr.Üyesi Yasin Taşpınar, Atlas Akademi Yayın, 2019 |
İstatistiksel Kalite Kontrölü, Prof.Dr.Burak Birgören, Atlas Akademik Basım Yaynın Dağıtım, 2020 |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
To have theoretical and practical knowledge at law.
|
||||||
2 |
The ability to understand the basic concepts of law and the basic features of principal disciplines of law.
|
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
To have theoretical and practical knowledge at basic level which are supported by course books, practical equipment and other scientific sources that contains up-to-date information in the field of study based on the competencies acquired in secondary school level.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Ability to think in analytical way.
|
||||||
2 |
To get competence in using the acquired basic-level theoretical and practical knowledge in the next level of education in the same field or in another field at the same level.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
The ability to analyse and evaluate the data, to identify and analyse problems, and to produce solutions based on proofs by using the acquired basic-level knowledge and skills.
|
||||||
2 |
To write on Turkish F keyboard with using 10 finger technique
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
The ability to carry out independently a basic-level work project in the field of study.
|
||||||
2 |
The ability to take responsibility as a member of a team for solving unpredictable complex problems that arise in practice in the field of study.
|
||||||
3 |
The ability to manage activities for the professional development of subordinate individuals within the framework of a project.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
The ability to evaluate in a critical manner the acquired basic-level knowledge and skills, and to decide upon and meet learning needs.
|
||||||
2 |
To acquire the awareness of life-long learning.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
The ability to express opinions on the field-related in written and verbal form.
|
||||||
2 |
The ability to share views and suggestions for problems on the field of study, with professional and unprofessional individuals.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
To have scientific, cultural and ethical values concerning the procedures of gathering, analysing and evaluating of the data in the field of study.
|
||||||
2 |
The ability to institute proceedings.
|
||||||
3 |
To have knowledge about the execution proceeding and bankrupt.
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 3 | 42 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 46 | 0 | 132 |
Total Workload of the Course Unit | 132 | ||
Workload (h) / 25.5 | 5,2 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 5,0 |