TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Programın amacı, etkileşimde olduğu diğer tüm bilim ve sanat dalları ile birlikte gastronomiyi akademik bakış açısıyla inceleyebilecek ve gastronomi üzerine araştırma ve geliştirme yapabilecek, ürün ve hizmet metod ve modlellerini ölçebilecek ve yorumlayabilecek, eğitim verebilecek, projeler üretebilecek ve makaleler yazabilecek donanımda uzmanlar ve akademisyenler yetiştirmektir.

 

Programın Hedefi

Programın hedefi, alanının gerekliliklerini barındıran, mesleki ideallerini ulusal ve hatta uluslararası boyutlarda değerlendirebilen, gerek akademik gerek sektörel anlamda fikir sahibi olup Gelişim Üniversitesi bünyesinde yetişerek ülke gastronomisinin ihtiyaçlarını giderebilecek kişileri Türkiye gastronomisinin bir parçası haline getirebilmektir.

 

Kariyer Olanakları

Gastronomi yüksek lisans mezunu öğrenciler için bu alanda doktora düzeyinde eğitim alabilme kapıları açılmış olacaktır. Bununla birlikte tezli yüksek lisans eğitimi almış ya da almaya başlamış olmak, üniversitelerde araştırma görevlisi kadrolarına başvurabilme koşullarının da birinin yerine getirebilmesi anlamı taşımaktadır. Ayrıca, pek çok kaliteli kurum ve işverenin personel alımında dikkat ettiği bir husus olarak tezli yahut tezsiz yüksek lisans eğitimi almış olmak sektörel anlamda çalışacak olan öğrenciler için de özgeçmişlerine önemli bir artı olacaktır.  

 

 

 

Bölümün Geleceği

Gastronomi bölümü günümüzde yükselen ve değişen trendlerle popülerleşmeye devam eden bir alan haline gelmiştir. Dünyadaki gelişen gastronomi sektörü işletme sayılarında artışa ve bununla beraber mutfak ve hizmet teknolojilerinin  çeşitlenmesine olanak sağlamaktadır. Çevresel sürdürülebilirlik algısının yerleşmesinde sürdürülebilir gastronominin etkisi büyüktür. Gıda ve atıklarının yaşam için önemi gastronominin multidipliner alanlarla çalışmasıyla çözümler üretebilmektedir. Bu nedenle bölümün geleceği günümüz en temel öngörülen araştırma olanaklarını doğurmaktadır.  Araştırma ve geliştirmeyi seven,üm  tkademisyen olmak isteyen  ve multidisipliner Dolayısıyla hala yenilenmekte ve gelişmekte olan Gastronomii  her geçen gün talep artmaya devam edecektir.

Kimler Seçmeli

Gastronomiye, sanata, gelişen teknoloji ve sürdürülebilir üretim yöntemlerine yemek yapmaya ilgi duyan, araştırma ve geliştirmeyi seven uygulamalı mutfak eğitiminde uzmanlaşmak isteyen, gıda güvenliği konusunda yetkinliklere sahip olmak isteyen, yiyecek içecek işletmesi genelindeki türk ve dünya mutfak kültürlerini tanımak, öğrenmek, uygulamak, gastronomi tarihi ve kültürünü gelecek nesiller doğru aktarımında rol almak, isteyen tisteyenler için uygun bir tercih olabilir

 

Çalışma Alanları

Gastronomi Yüksek Lisans programından mezun olan öğrenciler, alanda Doktora eğitimi görebilecek yeterliliğe sahip olacaktır. Ayrıca üniversite ya da yüksekokulların Gastronomi bölümlerinde öğretim görevlisi olarak görev alabilecektir.

 

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Üniversite ve YÖK yönetmelikleri doğrultusunda benzer nitelikte programlar üzerinden yatay geçiş yapılabilmektedir.