Programın Amacı

Havacılık sektörüne uluslararası standartlarda nitelikli bakım ve onarım "lisanslı teknisyen adayı" personel yetiştirmektir.

Programın Hedefi

Uçak Gövde Motor Bakımı Bölümünde YÖK'ün belirlemiş olduğu esaslar çerçevcesinde Avrupa Birliği Standartları, SHY/ EASA Part-66 Havaaracı Bakım Personeli Yönetmeliği ve SHY/ EASA Part-147 Hava aracı Bakım Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ne uygun eğitim vermek hedeflenmektedir.

Bu kapsamda bölümümüz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü  tarafından "TANINAN OKUL" olarak onaylanmıştır.

Uçak Bakım ve Onarım bölümü mezunları hem Türkiye'de hem de dünya genelinde geniş ve çeşitli kariyer olanaklarına sahiptir.

Uçak Bakım ve Onarım bölümü mezunları Türkiye'de Türk Hava Yolları (THY), Pegasus, SunExpress gibi büyük havayolu şirketleri ile MyTECHNIC, Turkish Technic gibi MRO firmaları, bu alanda uzmanlaşmış teknisyenlere sıkça iş imkanı sunar. Ayrıca, ASELSAN, TAI gibi savunma sanayii kuruluşları, DHMİ gibi havalimanı işletmeleri ve TEI gibi uçak üretim firmaları da önemli iş fırsatları sağlamaktadır. Uçak bakım ve onarımı alanında eğitim ve danışmanlık hizmeti veren firmalar ise tecrübeli teknisyenleri eğitmen olarak istihdam edebilir.

Dünya genelinde ise Emirates, Qatar Airways, Lufthansa gibi büyük uluslararası havayolu şirketleri, Lufthansa Technik, ST Aerospace, AAR Corporation gibi global MRO şirketleri ve Boeing, Airbus, Lockheed Martin gibi havacılık ve uzay sanayii devleri, bu alandaki teknisyenlere ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca, büyük uluslararası havalimanları (Heathrow, JFK, Dubai International) ve savunma şirketleri (Northrop Grumman, BAE Systems) ile uçak kiralama firmaları (GECAS, AerCap) da uçak bakım ve onarım teknisyenleri için geniş kariyer fırsatları sunmaktadır.

Sonuç olarak, Uçak Bakım ve Onarım bölümü mezunları, Türkiye ve dünyada çeşitli iş imkanlarına sahip olmakla birlikte tecrübe kazandıkça ve ek sertifikalar aldıkça bakım şefi, kalite kontrol uzmanı, bakım müdürü gibi daha üst pozisyonlara yükselebilirler. Ayrıca, akademik kariyer yaparak üniversitelerde veya özel eğitim kurumlarında eğitmenlik de yapabilirler.

Bölümün Geleceği

Tüm dünyada artan nüfüs, globalleşen dünya ve ülkemizde  savunma sanayi sektörünün hızla  gelişmesi nitelikli eleman ihtiyacını artırmıştır. Ayrıca havacılık sektörü teknolojiye her daim öncülük ettiği için her geçen yıl hızla talep artması yaşanmaktadır. Havayolu taşımacılığı hem bölgesel hem de ulusal ve uluslar arası ölçekte teknolojik, ekonomik ve sosyal gelişmelere katkı sağlamakla kalmamış  diğer sektörlerin de destekleyicisi konumunda bulunmuşur. İş ve istihdam olanakları çok geniş olan bir sektördür.

Kimler Seçmeli

Havacılık sektörüne ilgili, uçakların bakım ve onarım süreçlerini takip eden, el becerisine ilgi duyan, sorumluluk sahibi kişiler için uygun bir tercih olabilir.

Çalışma Alanları

THY TEKNİK, ONURAIR TEKNİK, MYTECHNIC gibi ana üs bakımlarının yapıldığıHava Aracı Bakım Kuruluşları  ve Hava İkmal Bakım Merkezleri,, Sivil ve Askeri Havacılık alanında işletmeci kapsamındaki hat bakım işlemlerini yapmak üzere  her türlü Havayolları, Türk Hava Kuvvetleri üsleri, genel havacılık işletmeleri, ile havacılık alanında faaliyet gösteren diğer işletmelerde çalışmaktadır

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Üniversitemiz ön lisans/lisans programlarina “Yükseköğretim Kurumlarinda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasinda Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasi Kredi Transferi Yapilmasi Esaslarina İlişkin Yönetmelik “ doğrultusunda kontenjan dahilinde yatay geçişle öğrenci kabul edilmektedir.

Ancak, TANINAN OKUL sertifikasyonu ile elde edilen imtiyazların geçerli olması için öğrencilerin eşdeğer"TANINAN OKUL" sertifikasyonu olan okul / bölümden yatay geçiş yapması gereklidir. Bu koşulu sağlamayan bölümlerden yapılan yatay geçişlerde "TANINAN OKUL" imtiyazına ait haklar mezunlara verilememektedir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Meslek Yüksekokullari mezunları, ilgili yönetmelikteki koşullari sağlamalari halinde dört yillik lisans öğrenimine devam edebilmektedirler.

Ancak, TANINAN OKUL sertifikasyonu ile elde edilen imtiyazların geçerli olması için öğrencilerin eşdeğer"TANINAN OKUL" sertifikasyonu olan okul / bölümden dikey geçiş yapması gereklidir. Bu koşulu sağlamayan bölümlerden yapılan dikey geçişlerde "TANINAN OKUL" imtiyazına ait haklar mezunlara verilememektedir.