Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY241E | NUTRITION EDUCATION AND COUNSELING | 3 | 2 | 2 | 2 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | İngilizce |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Öğr.Gör. MÜNEVVER BAŞAK ONAT |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Öğrenme kuramları, beslenme eğitimi ve danışmanlık programları çerçevesinde, eğitimde hedef belirleme, iletişim teknikleri, eğitim planlama, değerlendirme ve motivasyonel görüşme konularına ilişkin bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Öğrenme kuramları, eğitim ve beslenme eğitimi,eğitimde hedef ve davranış belirleme, eğitim yöntemleri ve araçları, beslenme okuryazarlığı, yetişkin ve çocuk eğitiminin temel özellikleri, eğitim planlama ve değerlendirme, iletişim teknikleri, motivasyonel görüşme teknikleri, rol yapma tekniği ve uygulamalar, danışmanlık programı örnekleri. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Eğitimin, öğrenmenin tanımını ve arasındaki farkları açıklar. |
Bazı öğrenme kuramlarını tanımlar. |
Beslenme eğitiminin önemini örneklerle açıklar. |
Eğitim yöntemlerini ve yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarını sıralar. |
Eğitim yöntemlerini uygularken dikkat edilmesi gereken kuralları takip eder. |
Beslenme eğitimi materyalleri hazırlar. |
Beslenme eğitiminde mobil/web tabanlı teknoloji kaynaklarını kullanır. |
Çocuk ve yetişkin gibi farklı birey ve gruplara eğitim programları hazırlar. |
Bireylerin kültürel ve demografik özelliklerini dikkate alarak beslenme eğitimini takip eder. |
Tüketicilerin bilgi, tutum ve davranışlarının düzeltilmesine yönelik kavramları ilişkilendirir. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Öğrenme: Klasik Koşullanma ve Edimsel Koşullanma | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
2 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Öğrenme: Bilişsel Öğrenme Teorisi ve Gözlemsel Öğrenme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
3 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenmede Davranış Değişikliği | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
4 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Eğitim ve Beslenme Eğitimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
5 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Eğitim Programı Geliştirme ve Değerlendirme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
6 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Eğitimi Materyalleri ve Hazırlanması | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
7 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Okuryazarlığı ve Ölçümü | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Yetişkinlerde Beslenme Eğitimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
10 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Çocuklarda Beslenme Eğitimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
11 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyenler İçin İletişim Becerileri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
12 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Danışmanlığı | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, role play |
13 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyenler için Motivasyonel Görüşme Teknikleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, role play |
14 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı İçin Rol Yapma Tekniğiyle Uygulamalar | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
15 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Dünyadan Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık Programı Örnekleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Melrose, S., Park, C., & Perry, B. (2013). Teaching health professionals online: Frameworks and strategies. Athabasca University Press. |
Dubois, D. J., Ibarluzea, I., & Winjkoop, I. (2016). Today’s nutrition and tomorrow’s public health: Challenges and opportunities. Frontiers Media SA. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of nutrition and dietetic practice.
|
5 | |||||
2 |
Define current knowledge and practices in the field of Nutrition and Dietetics.
|
3 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
|
3 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Assess general health problems related to nutrition.
|
4 | |||||
2 |
Explain the Nutrition and Dietetics practices by using knowledge in this field.
|
3 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
|
2 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
|
3 | |||||
2 |
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
|
1 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the knowledge about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
|
2 | |||||
2 |
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
|
3 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
|
0 | |||||
2 |
Respond to patients' health, social and environmental problems.
|
3 | |||||
3 |
Evaluate the nutritional status of the patients.
|
3 | |||||
4 |
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
|
3 | |||||
5 |
Plan patients-specific nutritional treatments.
|
3 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 2 | 1 | 2 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 1 | 7 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 39 | 0 | 53 |
Genel Toplam | 53 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 2,1 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 2,0 |