Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY445E | FOOD-RELATED LEGISLATION | 7 | 2 | 2 | 2 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | İngilizce |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Öğr.Gör. AYÇA YILMAZ GEÇKİN |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Besin kontrolü ve mevzuatına ilişkin bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır |
İçerik: | Besin kalitesi ve özellikleri, yasal düzenlemeler ve yaptırımlar, besin güvenirliğini bozan etmenler ve sağlık üzerine etkileri, besin katkı maddeleri ve kimyasal bulaşmalar, ISO22000 ve HACCP sistemlerinin uygulama ilkeleri, Türkiye'de besinlerle ilgili yasal düzenlemeler. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Başlıca gıda ürünlerinin bileşenlerini tanımlar. |
Gıda üretiminde kullanılan alet ve ekipmanları listeler. |
Temel besin işleme yöntemlerini isimlendirir. |
Gıda muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini tartışır. |
Besin işleme yöntemlerinin sağlık üzerine etkilerini yorumlar. |
Gıda muhafaza yöntemlerini örnekler. |
Besinlerin muhafazası ve işlenmesi sırasında meydana gelen değişiklikleri değerlendirir. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Web taraması, Bireysel araştırma | Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatı Giriş | Anlatım, Tartışma |
2 | Web taraması, Bireysel araştırma | Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (5996) | Anlatım, Tartışma, |
3 | Web taraması, Bireysel araştırma | Gıda Hijyeni Yönetmeliği | Anlatım, Tartışma, |
4 | Web taraması, Bireysel araştırma | Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği | Anlatım, Tartışma, |
5 | Web taraması, Bireysel araştırma | Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği | Anlatım, Tartışma, |
6 | Web taraması, Bireysel araştırma | Gıda Işınlama Yönetmeliği | Anlatım, Tartışma, |
7 | Web taraması, Bireysel araştırma | Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği | Anlatım, Tartışma, |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Web taraması, Bireysel araştırma | Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et karışımları ve Et Ürünleri Tebliği | Anlatım, Tartışma, |
10 | Web taraması, Bireysel araştırma | Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği | Anlatım, Tartışma, |
11 | Web taraması, Bireysel araştırma | Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği | Anlatım, Tartışma, |
12 | Web taraması, Bireysel araştırma | Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği | Anlatım, Tartışma, |
13 | Web taraması, Bireysel araştırma | Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği | Anlatım, Tartışma, |
14 | Web taraması, Bireysel araştırma | Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği | Anlatım, Tartışma, |
15 | Web taraması, Bireysel araştırma | Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği | Anlatım, Tartışma, |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/ |
Pomeranz, J. L. (2015). Food Law for Public Health.Oxford University Press. Retrieved from https://search.proquest.com |
https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/24308110 |
Kirchsteiger-Meier, E., & Baumgartner, T. (Eds.). (2014). Global Food Legislation: An Overview (1st ed.). John Wiley & Sons, Incorporated. ISBN: 9783527335558. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of nutrition and dietetic practice.
|
4 | |||||
2 |
Define current knowledge and practices in the field of Nutrition and Dietetics.
|
4 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
|
3 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Assess general health problems related to nutrition.
|
3 | |||||
2 |
Explain the Nutrition and Dietetics practices by using knowledge in this field.
|
3 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
|
4 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
|
4 | |||||
2 |
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the knowledge about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
|
4 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
|
4 | |||||
2 |
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
|
4 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
|
4 | |||||
2 |
Respond to patients' health, social and environmental problems.
|
3 | |||||
3 |
Evaluate the nutritional status of the patients.
|
1 | |||||
4 |
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
|
1 | |||||
5 |
Plan patients-specific nutritional treatments.
|
1 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 9 | 1 | 9 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 27 | 0 | 56 |
Genel Toplam | 56 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 2,2 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 2,0 |