TR EN

FOOD-RELATED LEGISLATION DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY445E FOOD-RELATED LEGISLATION 7 2 2 2

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. AYÇA YILMAZ GEÇKİN
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Besin kontrolü, gıda mevzuatı ve besin güvenliği konularına ilişkin bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Dünyada ve Türkiye'de besin kontrolü, besin kontrolü ile ilgili yasalar, yönetmelikler, tebliğler, besin güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler, gıda katkı maddeleri, besin güvenliğini bozan etmenler ve bulaşmalar, mevzuatta hijyen ve sanitasyon.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Besin kontrolü ve gıda mevzuatının temel ilkelerini tanımlar.
Besin güvenliğinin amacını açıklar.
Besinlerde kalite kontrolünün ve mevzuatının önemini örneklerle açıklar.
Türk Gıda Kodeksini takip eder ve ilgili kriterleri günlük uygulamalarda kullanır.
Besin güvenliğini tanımlar ve alınması gereken önlemleri açıklar.
Türkiye'de uygulanan besin kontrolü ve güvenliği ile ilgili yasa, yönetmelik ve tebliğleri keşfeder.
Gıda katkı maddeleri ve kimyasal bulaşmaların sağlık üzerindeki etkilerini inceler.
Gıda üretimi, işlenmesi ve depolanması aşamalarındaki riskleri gösterir ve bu süreçlerdeki mevzuatlara bağlı kalır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Web taraması, Bireysel araştırma Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatı Giriş Anlatım, Tartışma
2 Web taraması, Bireysel araştırma Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (5996) Anlatım, Tartışma,
3 Web taraması, Bireysel araştırma Gıda Hijyeni Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
4 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
5 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği Anlatım, Tartışma,
6 Web taraması, Bireysel araştırma Gıda Işınlama Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
7 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
8 - ARA SINAV -
9 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et karışımları ve Et Ürünleri Tebliği Anlatım, Tartışma,
10 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği Anlatım, Tartışma,
11 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği Anlatım, Tartışma,
12 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
13 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği Anlatım, Tartışma,
14 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
15 Web taraması, Bireysel araştırma Besinlerin Üretimi, İşlenmesi ve Depolama Aşamalarındaki Yasal Düzenlemeler Anlatım, Tartışma,
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. (2011). Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Resmî Gazete, 28157 (3. mükerrer).
World Health Organization, & Food and Agriculture Organization. (n.d.). Codex Alimentarius: International food standards.
Food and Agriculture Organization (FAO), & World Health Organization (WHO). (2018). Understanding Codex (5th ed.). Rome.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of nutrition and dietetic practice.
4
2
Define current knowledge and practices in the field of Nutrition and Dietetics.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
3
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess general health problems related to nutrition.
3
2
Explain the Nutrition and Dietetics practices by using knowledge in this field.
3
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
4
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
4
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
5
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the knowledge about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
4
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
4
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
4
2
Respond to patients' health, social and environmental problems.
3
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
1
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
1
5
Plan patients-specific nutritional treatments.
1

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 9 1 9
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 2 2
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 27 0 56
Genel Toplam 56
Toplam İş Yükü / 25.5 2,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 2,0