Kodu |
Dersin Adı |
Yarıyıl |
Süresi(T+U) |
Kredisi |
AKTS Kredisi |
IBY213 |
ÜRETİM YÖNETİMİ |
3 |
3 |
3 |
6 |
DERS BİLGİLERİ |
Dersin Öğretim Dili : |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli |
- |
Dersin Koordinatörü |
Prof.Dr. ORHAN İŞCAN |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi |
Dr.Öğr.Üyesi HANDE AYHAN GÖKCEK |
Ders Ön Koşulu |
Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
Amaç: |
Öğrencilerin üretim yönetimine ilişkin temel kavramları tanıması( Üretim işlemleri, verimlilik, ürün dizaynı, küresel ortamda işlemler stratejisi, toplam kalite yönetimi, iş süreç stratejisi, kuruluş yeri, iş yeri yerleşim düzenleri, envanter yönetimi vb..) ve gelişim süreçlerini kavraması amaçlanmaktadır. |
İçerik: |
Bu ders; üretim sistemleri ve ürün tasarımı, kuruluş yeri seçimi, işletme büyüklüğü, iş yeri düzeni, iş analizleri, üretim planlaması, stok yönetimi ve kalite kontrolü gibi konular içermektedir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
Etkin stok politikaları belirler. |
Basit tahmin tekniklerini kullanarak, etkin şekilde talep tahmini yapar. |
Üretim planları ile kapasite planları arasında ilişkileri yorumlar. |
Farklı üretim hedefleri için üretim planlama yöntemleri geliştirir. |
Üretim stratejilerini uygular. |
Verimliliğin arttırılmasında kritik değişkenleri belirler. |
İnsan kaynakları ve iş dizaynı ile ilgili kavramları rekabet ortamı ile ilişkilendirerek açıklar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
Hafta |
Ön Hazırlık |
Konular |
Yöntem |
1 |
- |
Giriş - Üretim Yönetiminin Temel Kavramları |
Anlatım |
2 |
Literatür Taraması |
Üretim Sistemleri |
Anlatım |
3 |
Literatür Taraması |
Kuruluş Yeri Seçimi ve Değerleme Yöntemleri |
Anlatım |
4 |
Literatür Taraması |
İşyeri Düzenleme |
Anlatım |
5 |
Literatür Taraması |
Mamul Dizaynı |
Anlatım |
6 |
Literatür Taraması |
Talep Tahmini |
Anlatım |
7 |
Literatür Taraması |
Kapasite Planlaması |
Anlatım, |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Literatür Taraması |
Tamir-Bakım Planlaması ve Organizasyonu |
Anlatım, Uygulama |
10 |
Literatür Taraması |
İş Analizi |
Anlatım, Tartışma |
11 |
Literatür Taraması |
Stok Kontrolü |
Anlatım, Tartışma |
12 |
Literatür Taraması |
Üretim Planlaması ve Kontrol |
Anlatım, Tartışma |
13 |
Literatür Taraması |
Toplam Kalite Yönetimi |
Tartışma |
14 |
Literatür Taraması |
Yalın Üretim Sistemleri |
Tartışma |
15 |
Literatür Taraması |
Ürün Geliştirme ve Üretim Süreci Seçimi |
Anlatım, Tartışma |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
KAYNAKLAR |
Yamak, O. (2007), Üretim Yönetimi , Yargı yayınevi, İstanbul |
Heizer, J., Render, B. Çeviri: Tuzkaya, U. (2017). Üretim Yönetimi Sürdürülebilirlik ve Tedarik Zinciri Yönetimi, Palme Yayıncılık. |
Gideon H. (2001), Handbook of Production Management Methods, Elsevier Science. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi |
Etkinlik Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
Açıklama |
(0) Etkisiz |
(1) En Düşük |
(2) Düşük |
(3) Orta |
(4) İyi |
(5) Çok İyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Interpret the basic concepts, theories and approaches of business information management, programming and management information systems.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Explain concepts related to field by associating them with information systems and programming languages.
|
|
|
|
|
|
5 |
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Explain current information about the field with information and communication theories.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Relate the information and facts about his/her field with other areas of social sciences.
|
|
|
|
|
4 |
|
SKILLS |
Cognitive |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Prepare the technical infrastructure and content of information management in businesses.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Integrate the theoretical knowledge about the field into today's technology
|
|
|
|
|
4 |
|
SKILLS |
Practical |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Apply the programming languages for the functioning of business.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Interpret the theoretical and practical information they obtained in their field.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Fulfill his/her duties and responsibilities related to the solution of problems arising in enterprises.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Conducts projects related with his/her field.
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Integrate the technical information and approaches about his/her field to business management information processes.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Research on scientific, sectoral developments and innovations related to the field with lifelong learning as a principle.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Cooperates with stakeholders in order to generate new ideas.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Organize projects and activities for the social environment with social responsibility consciousness and to be able to apply those.
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Students will be able to apply knowledge and skills related to his / her field by taking into account his legal, social and ethical responsibilities.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Write programs by using the programming languages related with his/her field.
|
|
|
|
|
|
5 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik(hafta sayısı) |
Süresi(saat sayısı) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
13 |
3 |
39 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
6 |
5 |
30 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
7 |
6 |
42 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
42 |
0 |
155 |
|
Genel Toplam |
155 |
|
|
Toplam İş Yükü / 25.5 |
6,1 |
|
|
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi |
6,0 |
|