Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
ISL325 | YÖNETİM MUHASEBESİ | 5 | 3 | 3 | 8 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi ÇAĞLA TUĞBERK ARIKER |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Dr.Öğr.Üyesi MEHMET ŞİRİN YAKUT |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Dersin amaçları, Muhasebe bilgilerinin işletme faaliyetlerine ilişkin yönetim kararlarında kullanılması için gerekli bilgi ve becerileri geliştirmektir. |
İçerik: | Dersin içeriği, Maliyet kavramı ve sınıflandırılması, Maliyetlerin davranışı, analizi ve kullanımı, Maliyet-hacim-kar ilişkileri, kar planlaması; Karar almada geçerli maliyetler; Fiyatlama kararları; işletme bütçelerinden oluşmaktadır. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Muhasebe ve yönetim ilişkisini tanımlar (Define) (Bloom's 1) |
Karar ile maliyeti ilişkilendirir (Relate) (Bloom's 4) |
Kar hacmi ve maliyet analizini uygular (Apply) (Bloom's 3) |
İşletme bütçesini yorumlar (Argue & Evaluate) (Bloom's 5) |
Fiyatlandırma yöntemini açıklar (Demonstrate) (Bloom's 3) |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Ders kaynaklarının ilgili bölümlerinin okunması ve incelenmesi | Yönetim Muhasebesinin niteliği, işletmedeki yeri ve işlevleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
2 | Yönetim muhasebesinin işletmelerdeki etsine ilişkin makaleler ve sektörel yayınlar incelenecek. | Yönetim Kararları ve Yönetim Muhasebesi | Anlatım, Soru Cevap, Problem Çözme |
3 | Kitap okuma | Maliyet Kavramları ve Sınıflandırma | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
4 | Kitap okuma | Maliyet-Hacim ve Kar Analizleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
5 | Kitap okuma | Birden fazla mamül üretiminde maliyet hacim kar analizleri, | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
6 | Kitap okuma | Maliyetler ve Rutin Olmayan Kararlar | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
7 | Kitap okuma | Kar Planlama ve Fiyatlandırma | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kitap okuma | Stratejik Yönetim Muhasebesi Teknikleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
10 | Kitap okuma | Değer Mühendisliği, Kaizen Maliyetleme, JIT, Yaşam Boyu Maliyetleme | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
11 | Kitap okuma | Yönetim Muhasebesinde Verimlilik Analizi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
12 | Kitap okuma | Yönetim Muhasebesinde Performans Ölçümü ve Risk Yönetimi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
13 | Kitap okuma | İşletme bütçeleri, bütçenin niteliği, bütçelemenin genel esasları, bütçelerin hazırlanması | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
14 | Kitap okuma | İşletme Bütçesinin Hazırlanması | Problem Çözme |
15 | Derste çözülen örneklerin gözden geçirilmesi | Yönetim Muhasebesinde Rapor Türleri ve Rapor Hazırlama | Vaka Analizi, Uygulama |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Büyükmirza, H. K. (2014). Maliyet ve yönetim muhasebesi: tekdüzen'e uygun bir sistem yaklaşımı. Gazi Kitabevi. |
Civelek, M., Özkan, A. (2016), Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Detay Yayıncılık, 8. Basım, Ankara |
Garrison, R. H, Noreen, E. W., Brewer, P. C., (2015), Managerial Accounting, McGraw-Hill, Fifteen Edition |
http://mufad.org.tr/ |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of business.
|
2 | |||||
2 |
Explain business functions and processes based on current scientific sources.
|
2 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Relate internationally valid business cases with the theories and concepts of other social sciences.
|
2 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has.
|
3 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use the theoretical and factual knowledge in business for occupational practices.
|
4 | |||||
2 |
Solve individual and organizational problems in business life.
|
2 | |||||
3 |
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems.
|
3 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Plan research and work using knowledge and skills gained in the field of business.
|
3 | |||||
2 |
Organize the activities for organizational goals and purposes independently.
|
4 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach.
|
3 | |||||
2 |
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments.
|
2 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on business to related stakeholders in written and verbal ways.
|
5 | |||||
2 |
Use the information and communication technology software and equipment required for business.
|
4 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply the social, scientific, cultural and ethical values at the stages of the collection of data, their implementation, interpretation and announcement of results in the field of business.
|
4 | |||||
2 |
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life.
|
3 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 3 | 42 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 2 | 3 | 6 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Ödev | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 1 | 14 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 12 | 12 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 12 | 12 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 76 | 0 | 200 |
Genel Toplam | 200 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 7,8 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 8,0 |