Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
IBT101 | BUSINESS MANAGEMENT I | 1 | 3 | 3 | 7 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | İngilizce |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. MUSTAFA KÖKSAL |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Dr.Öğr.Üyesi MELDA KEÇECİ |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | İşletme ve işletmecilikle ilgili temel kavramlar tanıtılarak, işletme bilimi ve işletmeciliğe yönelik geniş ve bütüncül bir bakış açısı edinilmesine ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | İşletmeye Giriş, İş Yerinde Yönetimin Temelleri,Yönetimin Tarihsel Gelişimi, Liderlik, Planlama, Organizasyon, Yöneltme, Koordinasyon, Kontrol ve Yaratıcılık. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Yönetim ve yönetimle ilgili temel kavramları tartışır. |
Yönetimin tarihsel süreçlerini karşılaştırır ve sıralar. |
Yönetimin işlevlerini değerlendirir. |
Günümüz yöneticilerinin karşılaştığı çeşitli zorlukları değerlendirir ve çözümler sunar. |
Resmi organizasyonları yönetme prensiplerini organize eder. |
İşletme bilimiyle ilgili düşüncelerini sözlü, yazılı ve teknolojik iletişim araçlarıyla etkin bir şekilde sunar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | İşletmecilik ve Yönetimle İlgili Temel Kavramlar | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
2 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Klasik Yönetim Öncesi Dönem | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
3 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Klasik Yönetim Yaklaşımı | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
4 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Neo-Klasik Yönetim Yaklaşımı | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
5 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Modern Yönetim Yaklaşımı | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
6 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Post-Modern Yönetim Yaklaşımı | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
7 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Post-Modern Yönetim Yaklaşımı | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Yönetim Fonksiyonları(Genel) | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
10 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Yönetim Fonksiyonları 1- Planlama Fonksiyonu | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
11 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Yönetim Fonksiyonları 2- Organizasyon (Örgütleme) Fonksiyonu | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
12 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Yönetim Fonksiyonları 3- Yöneltme (Emir-Komuta) Fonksiyonu | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
13 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Yönetim Fonksiyonları 4- Koordinasyon (Eşgüdümleme) Fonksiyonu | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
14 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Yönetim Fonksiyonları 5- Kontrol Fonksiyonu | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
15 | Literatür tarama,Grup araştırması,Web tabanlı araştırma,Bireysel araştırma, | Yönetim Fonksiyonları 6- Yaratıcılık Fonksiyonu | Anlatım,Tartışma,Bireysel Çalışma,Grup çalışması |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Stimpson, P. & Smith, A. (2015) Business Management, (2. Edition), Cambridge University Press |
Bektaş, Ç. (2018) İşletme Yönetimi, İstanbul: Beta Yayınevi |
Koçel, T. (2015) İşletme Yöneticiliği, İstanbul: Beta Yayınevi |
Robbins, S. & Coulter, M. (2013) Yönetimin Esasları (Çev), Ankara: Nobel Yayıncılık |
Tutar, H. (2013) İşletme Yönetimi, (3. Baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık |
Budak, G., & Budak, G. (2004). İşletme yönetimi. Fakülteler Kitabevi Barış Yayınları |
Güney, S. (2023). İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, Nobel Akademik Yayıncılık. |
Güney, S. (2020). Temel ve Genel İşletme, Nobel Akademi Yayıncılık. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Summarizing basic and advanced topics in International Trade and Business.
|
4 | |||||
2 |
To define the theories, concepts and principles of International Trade and Business and its sub-fields.
|
5 | |||||
3 |
Interpreting the relationship of International Trade and Business with other disciplines.
|
4 | |||||
4 |
Using the theoretical knowledge gained in the field of International Trade and Business in professional practices and daily life.
|
4 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Explaining current events and phenomena in the field with a holistic perspective analytically and systematically based on advanced knowledge and skills.
|
5 | |||||
2 |
Solving problems encountered in business life, at individual and organizational level.
|
4 | |||||
3 |
Effective use of computer programs (such as SPSS, R, Excel, Stata) in the face of complex business problems.
|
4 | |||||
4 |
Evaluating the developments in the world from an intellectual perspective in the light of the joint faculty courses taken.
|
3 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Recognizing new theoretical and practical approaches in the field of International Trade and Business.
|
4 | |||||
2 |
Recognize the relevant literature effectively.
|
3 | |||||
3 |
Independently organize activities towards organizational goals and objectives.
|
4 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
To conduct qualitative and quantitative research on the subjects related to the field.
|
4 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
To be able to work independently in the light of the knowledge gained in the field of International Trade and Business and to take responsibility for the work done.
|
3 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Adopting the philosophy of lifelong learning.
|
4 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Using foreign language skills effectively in business and social life, explaining their demands in writing or verbally.
|
3 | |||||
2 |
To design a healthy communication network in the business world by using social life skills.
|
3 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Benefiting from the theoretical and historical knowledge of international trade and business; analyzes current issues, events and problems.
|
3 | |||||
2 |
Continually improving their knowledge of the structure and characteristics of the variables of international trade and business.
|
4 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 3 | 42 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 4 | 4 | 16 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Ödev | 7 | 3 | 21 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 6 | 6 |
Kısa Sınav | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 58 | 0 | 179 |
Genel Toplam | 179 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 7 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 7,0 |