TR EN

General Information

Aim of the Program

Beslenme, insanın yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirmesi gereken temel gereksinimlerin başında gelmektedir. Beslenme olgusunun bu özelliğinden yola çıkarak, insanların yemek yeme amaçları değişen toplum yapısına göre şekil alan dinamik bir yapıdadır. Değişen toplum yapısına bağlı olarak bireyler, ekonomik, sosyal, kültürel vb. sebeplerden dolayı dışarıda yemek yemektedir. Bu sebeplerden dolayı aşçılık mesleği el emeğine dayalı ve iş olanakları geniş bir meslek dalıdır.

Aşçılık mesleğini seçen birey, üretim yaparken hijyen ve sanitasyon kurallarına göre hareket etmeli, bir öğünde sunulan yemekte tüketicinin ihtiyacı bulunan besin öğelerini bir tabakta toplayabilmeli bununla birlikte görsel ve tat alma bakımından tüketicinin zevkine hitap edecek yemek üretimi yapabilmeli ve pişirilen yemeğin somut olmayan kültürel bir değer olduğunu göz önünde bulundurmalıdır. Programımızda, aşçılık mesleğinde istihdam edilecek bireylere bu sektörde ihtiyaç duyacakları gerekli teorik ve uygulama eğitimi verilmektedir. 

Target of the Program

İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulumuzda verilen eğitimle;

  • aşçılık mesleğini yaparken bireylerin ihtiyaç duyacağı gerekli teknik ve teorik bilgiyi aktarmak,
  • bireyler tarafından mutfağın ve yemeğin kültürel yönünün fark edilmesini sağlamak,
  • yabancı dili gelişmiş uluslararası mutfak kültürlerini, yeni mutfak akımlarını takip edecek ve Türk mutfağını Dünya mutfakları içinde öne çıkaracak çalışmalar yapabilecek bireyler yetiştirmek ve
  • Türk mutfak kültürünün zenginliğini ortaya çıkarmak ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır.

 

Career Opportunities

 

  • Executive Chef,
  • Sous-chef, Chef de Partie,
  • Dömi Chef de Partie,
  • Chef Saucier,
  • Chef Poissonier,
  • Chef Entremetier,
  • Chef Potager,
  • Chef Rötisseur,
  • Chef Garde-manger,
  • Chef Hors d’oeuvrier,
  • Chef Patissier,
  • Chef Tournant,
  • Commis, Bouchier,
  • Regimiere,
  • Cuisinier de breakfast, Glacier, 
  • Boulanger vb rütbelerde istihdam edilebilirler.

Future of the Department

Günümüzde insanlar dışarıda yemek yeme alışkanlığına sahiptir ve bu durum giderek çoğalmaktadır. Aynı zamanda çeşitli uygulamalardan evlere yemek siparişi vermek giderek yaygınlaşan bir durum haline gelmektedir. Bu sebeple bu alanlarda çalışacak eleman arayışı artarak devam edecektir. Bunlarla birlikte televizyon programlarında popülerleşen aşçılık mesleği sayesinde, insanlar iyi yemek ve iyi restoran arayışına girmekte ve bu alana ilgileri artmaktadır.      

Who Should Choose

Yemek yapmayı ve yemeyi seven, takım çalışması yapabilecek, hem zihinsel hem fiziksel olarak çalışabilecek, geniş hayal dünyası ve yaratıcılığı olduğuna inanan, damak tadına güvenen ve sosyalliği ön planda olan kişiler veya bu konuda kendini geliştirmek isteyenler için uygun bir tercih olabilir. 

Working Places

Yükseköğretim düzeyinde önlisans eğitim ile aşçılık alanından mezun olan bireyler “Aşçı” unvanı kazanmaktadır. Mezun olan bireyler;

  • Ulusal ve uluslararası lokanta ve restoranlarda
  • Kamu ve turistik belgeli işletmelerde
  • Yemek fabrikalarında
  • Uçak-gemi-tren-otobüs mutfaklarında çalışabilirler.

Programmes allowing Horizontal Transfer

ÖSYM puan türüne göre aynı puan türünde bütün programlara yatay geçiş yapılabilir.

Programmes allowing Vertical Transfer

 

Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, 

Aile ve Tüketici Bilimleri,

Beslenme ve Diyetetik,

Gastronomi,

Gastronomi ve Mutfak Sanatları,

Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.