TR EN

COST CONTROL IN FOOD AND BEVERAGE SECTOR PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GMS218 COST CONTROL IN FOOD AND BEVERAGE SECTOR 4 3 3 7

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. ÇAĞKAN GÜNER
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı öğrencilerin işletme, yiyecek içecek işletmesi, maliyet, maliyet kontrolü tanımı ve depolama, teslim alma, satın alma, fiyatlandırma hakkında temel olarak fikir sahibi olmalarını sağlamaktır.
Contents of the Course Unit: Yiyecek içecek işletmesi tanımı, işletmenin temel kavramları ve stratejileri, satın alma, teslim alma, depolama, fiyatlandırma iş akışını kapsamaktadır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Yiyecek-içecek işletme maliyeti ile ilgili terimleri tanımlar.
Menü çeşitlerine göre maliyeti hesaplar.
İşletmelerin maliyetleri hakkında rapor hazırlar.
Satın alma, teslim alma, depolama prensiplerini açıklar.
Mutfakta kayıp, kaçak, fireleri ve usulsüzlükleri, etik ihlallerini listeleyerek aktarır.
Mutfakta maliyet kontrolüne yönelik iş akışı takibi uygular.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 - Ders planı, işleyişi, öğrenci sorumlulukları aktarılır. İşletme, yiyecek içecek işletmesi, Gelir, Kar, Maliyet, Gider, Harcama ve Zarar Kavramları temel kavramlarına giriş yapılır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Kitap Okuma Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon; Gelir Yönetimi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Literatür Araştırması Yiyecek İçecek Satış Tahminleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Güncel Sektör Araştırması Satın Alma ve Teslim Alma Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Kitap Okuma Yiyecek İçecek İşletmelerinde Envanter Yönetimi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kitap Okuma Yiyecek İçecek Üretim Kontrolü Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Kitap Okuma Yiyecek İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma, İşgücü Maliyet Kontrolü Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Araştırma Ödevlerinin Sunumu, Genel Tekrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kitap Okuma Genel Üretim Giderlerin Kontrolü Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Makale Okuma Yiyecek İçecek İşletmelerinde Finansal Analiz Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Araştırma Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Kontrolü Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Kitap Okuma Yiyecek İçecek Maliyet Kontrol Sistemleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kitap Okuma Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü Otomasyon Sistemleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Ders Notlarıyla Genel Tekrar Araştırma Ödevlerinin Sunumu, Genel Tekrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Mehmet Sarıışık (2017). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü Kavramlar, Uygulamalar ve Örnekler, Detay Yayıncılık.
Ayaz, N. ve Akay, B. (2017). Turizm İşletmelerinde Maliyetler ve Kontrolü, Detay Yayıncılık.
Food In Life, Food Time Dergi, Food and Travel (Süreli Yayın).

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description Examination Method
Ara Sınav (Vize) 1 50
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50
TOPLAM 2 100
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to define the working areas and responsibilities of all staff working in the food and beverage sector by considering the occupational safety rules
0

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to know the science behind cooking.
0

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to develop healthy, natural, additive-free, original food formulas by understanding the the chemical reactions underlying the cooking process as well as being aware of the effects of various cooking processes on structural, sensory and chemical attributes of food.
0

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to use their knowledge and skills related to gastronomy in the sector by evaluating cultural background of Turkish and World Cuisines
0
2
Will be able to create individual menus using the principle of healthy eating plate.
0

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to prepare projects within the framework of ethical values by following international developments related to gastronomy discipline.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to adapt easily to developments in information and communication Technologies by using life-long learning skills in business or academic life.
0

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to interpret different approaches in interdisciplinary studies or business life by comparing them.
2
2
Will be able to tell the ethical implications of their decisions and actions according to different cultural, social, humanitarian and political perspectives.
1

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Will be able to calculate the cost of an accommodation establishment by creating a financial plan.
5
2
Will be able to explain the chemistry of food by using the knowledge of molecular gastronomy.
0
3
Will be able to demonstrate responsible behavior for global environmental issues through their professional career according to sustainability criteria.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 5 65
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 5 35
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 5 35
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 179
Total Workload of the Course Unit 179
Workload (h) / 25.5 7
ECTS Credits allocated for the Course Unit 7,0