TR EN

FOOD-RELATED LEGISLATION PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY445 FOOD-RELATED LEGISLATION 7 2 2 2

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi BAŞAK FUNDA EKEN
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Besin kontrolü, gıda mevzuatı ve besin güvenliği konularına ilişkin bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Dünyada ve Türkiye'de besin kontrolü, besin kontrolü ile ilgili yasalar, yönetmelikler, tebliğler, besin güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler, gıda katkı maddeleri, besin güvenliğini bozan etmenler ve bulaşmalar, mevzuatta hijyen ve sanitasyon.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Besin kontrolü ve gıda mevzuatının temel ilkelerini tanımlar.
Besin güvenliğinin amacını açıklar.
Besinlerde kalite kontrolünün ve mevzuatının önemini örneklerle açıklar.
Türk Gıda Kodeksini takip eder ve ilgili kriterleri günlük uygulamalarda kullanır.
Besin güvenliğini tanımlar ve alınması gereken önlemleri açıklar.
Türkiye'de uygulanan besin kontrolü ve güvenliği ile ilgili yasa, yönetmelik ve tebliğleri keşfeder.
Gıda katkı maddeleri ve kimyasal bulaşmaların sağlık üzerindeki etkilerini inceler.
Gıda üretimi, işlenmesi ve depolanması aşamalarındaki riskleri gösterir ve bu süreçlerdeki mevzuatlara bağlı kalır.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Web taraması, bireysel araştırma Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatı Giriş Anlatım, tartışma, soru-cevap
2 Web taraması, bireysel araştırma Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (5996) Anlatım, tartışma, soru-cevap
3 Web taraması, bireysel araştırma Gıda Hijyeni Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
4 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
5 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
6 Web taraması, bireysel araştırma Gıda Işınlama Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
7 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
8 - ARA SINAV -
9 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et karışımları ve Et Ürünleri Tebliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
10 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
11 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
12 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
13 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
14 Web taraması, bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Anlatım, tartışma, soru-cevap
15 Web taraması, bireysel araştırma Besinlerin Üretimi, İşlenmesi ve Depolama Aşamalarındaki Yasal Düzenlemeler Anlatım, tartışma, soru-cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. (2011). Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Resmî Gazete, 28157 (3. mükerrer).
World Health Organization, & Food and Agriculture Organization. Codex Alimentarius: International food standards.
Food and agricultural organization (FAO), World Health Organization (WHO). 2018. Understanding Codex. 5th ed, Rome.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
3
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
4

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
3

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
0
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
4

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
5

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
3
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
5

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
2

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
2
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
2

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
5
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan client-specific nutritional treatments.
0

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 7 7
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 5 5
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 32 0 56
Total Workload of the Course Unit 56
Workload (h) / 25.5 2,2
ECTS Credits allocated for the Course Unit 2,0