TR EN

PRINCIPLES AND PRACTICES OF NUTRITION I PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
BEY145E PRINCIPLES AND PRACTICES OF NUTRITION I 1 6 4 6

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : İngilizce
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Zorunlu
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Instructor(s) of the Course Unit Öğr.Gör. MÜNEVVER BAŞAK ONAT
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Karbonhidrat ve proteinlerin kimyasal yapısı, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, işleme-pişirme-saklama yöntemleri, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkelerine uygun olarak düzenlenmesine ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Contents of the Course Unit: Beslenme ve sağlık ilişkisi, yeterli ve dengeli beslenmede besin grupları ve besin öğelerinin önemi, karbonhidrat ve proteinlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, karbonhidrat ve proteinlerin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, karbonhidrat ve proteinlerin fonksiyonları, kaynakları, günlük gereksinimleri, besinlerin satın almadan servisine kadar geçen aşamalarındaki değişiklikler.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Özel durumlarda (hasta, yaşlı, çocuk vb) besinlerin hangi özelliğinden dolayı seçileceğini yorumlar.
Özel durumlarda (hasta, yaşlı, çocuk vb) besinlerin pişirilme methodlarını seçer.
Besinlerin özelliklerine göre pişirme yöntemlerini uygular.
Besinlerin özelliklerine uygun saklama yöntemlerini seçer.
Besinlerde pişirme ile oluşan değişiklerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini gösterir.
Çeşit ve besin ögeleri açısından besinlerin insan beslenmesindeki önemini açıklar.
Karbonhidratların vücuttaki görevlerini açıklar.
Proteinlerin vücuttaki görevlerini açıklar.
Gıda gruplarının (tahıl ve tahıl ürünleri, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri vb.) faydalarını açıklar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Literatür tarama, Bireysel araştırma Besin, Beslenme ve Sağlık Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Bireysel araştırma Sürdürülebilir Beslenme Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Bireysel araştırma Ölçüm ve Pişirme Teknikleri pAnlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Bireysel araştırma Karbonhidratlar Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Bireysel araştırma Karbonhidratlar Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Bireysel araştırma Tahıllar Uygulama
7 Literatür tarama, Bireysel araştırma Proteinler Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Bireysel araştırma Proteinler Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yumurtalar Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Bireysel araştırma Et-Tavuk-Balık Uygulama
12 Literatür tarama, Bireysel araştırma Et-Tavuk-Balık Uygulama
13 Literatür tarama, Bireysel araştırma Süt ve Süt Ürünleri Uygulama
14 Literatür tarama, Bireysel araştırma Kurubaklagiller Uygulama
15 Literatür tarama, Bireysel araştırma Kurubaklagiller Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Mahan, L. K., Escott-Stump, S., Raymond, J. L.; Krause, M. V. (2012). Krause's food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences.
Molt, M. (2001). Food for Fifty. Prentice Hall.
Ozilgen, Z. S. (2019). Cooking as a chemical reaction: culinary science with experiments. CRC Press.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
5

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
5

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
5

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
5

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
4

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
4

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
2

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
3

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 14 4 56
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 65 0 149
Total Workload of the Course Unit 149
Workload (h) / 25.5 5,8
ECTS Credits allocated for the Course Unit 6,0