Programın amacı, etkileşimde olduğu diğer tüm bilim ve sanat dalları ile birlikte gastronomiyi akademik bakış açısıyla inceleyebilecek ve gastronomi üzerine araştırma ve geliştirme yapabilecek, ürün ve hizmet metod ve modlellerini ölçebilecek ve yorumlayabilecek, eğitim verebilecek, projeler üretebilecek ve makaleler yazabilecek donanımda uzmanlar ve akademisyenler yetiştirmektir.
Programın hedefi, son derece zengin bir gastronomi varlığına ve potansiyeline sahip olan ülkemizdeki gelişime açık gastronomi kültürünü akademik anlamda zenginleştirebilecek, kalifiye hale getirebilecek, bilinilirliğini arttırabilecek bilim adamlarının istikrarlı şekilde Türk gastronomi dünyasına katılımlarını sağlamaktır.
Gastronomi doktora mezunu kişiler üniversitelerin öğretim elemanı kadrolarında görev alarak gastronomi alanına ilgili genç nesilleri bu alanda eğitme ayrıcalığı ve sorumluluğuna sahip olabilirler. Aynı şekilde akademik anlamda çalışmalar yaparak makale, kitap, proje gibi bilimsel ürünler üretebilirler.
Gastronomi bölümü günümüzde yükselen ve değişen trendlerle popülerleşmeye devam eden bir alan haline gelmiştir. Dünyadaki gelişen gastronomi sektörü işletme sayılarında artışa ve bununla beraber mutfak ve hizmet teknolojilerinin çeşitlenmesine olanak sağlamaktadır. Çevresel sürdürülebilirlik algısının yerleşmesinde sürdürülebilir gastronominin etkisi büyüktür. Gıda ve atıklarının yaşam için önemi gastronominin multidipliner alanlarla çalışmasıyla çözümler üretebilmektedir. Bu nedenle bölümün geleceği günümüz en temel öngörülen araştırma olanaklarını doğurmaktadır. Araştırma ve geliştirmeyi seven,üm tkademisyen olmak isteyen ve multidisipliner Dolayısıyla hala yenilenmekte ve gelişmekte olan Gastronomii her geçen gün talep artmaya devam edecektir.
Gastronomiye, sanata, gelişen teknoloji ve sürdürülebilir üretim yöntemlerine yemek yapmaya ilgi duyan, araştırma ve geliştirmeyi seven uygulamalı mutfak eğitiminde uzmanlaşmak isteyen, gıda güvenliği konusunda yetkinliklere sahip olmak isteyen, yiyecek içecek işletmesi genelindeki türk ve dünya mutfak kültürlerini tanımak, öğrenmek, uygulamak, gastronomi tarihi ve kültürünü gelecek nesiller doğru aktarımında rol almak, isteyen tisteyenler için uygun bir tercih olabilir
Bölüm çalışma alanları Türk Mutfağı, Türk Mutfak Tarihi, Türk Mutfak Kültürü, Sürdürülebilirlik ve Gastroturizm'dir.
Üniversite ve YÖK yönetmelikleri doğrultusunda benzer nitelikte programlar üzerinden yatay geçiş yapılabilmektedir.