İki ayrı disiplinden oluşan lisans programımız, ekonominin baş aktörü olan Bankacılık ve Sigortacılık sektörünün ihtiyacı doğrultusunda eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürerek, nitelikli iş gücü kaynağını yetiştirmektedir. Programın amacı öğrencilerine ekonomi, finans, bankacılık, sigortacılık, hazine ve fon yönetimi, risk yönetimi gibi pek çok alanda bilgi ve beceriler kazandırarak, rekabetin giderek arttığı işletmelerde mezunlarının çalışma hayatında başarılı olmaları için ihtiyaç duyacakları eğitimi sunmaktır.
Bölümümüzün hedefi başta ülkemizin ihtiyaç duyduğu mesleki eleman yetiştiren bölümleri arasında tercih edilen bir bölüm konumuna gelmek, gerekli bilimsel ve sosyal yetilerle donatılmış, ekonomi ve finans bilgisi yüksek, disiplinler arası iş birliği sağlayabilen, yönetici özelliklerine sahip, yenilikçi, yaratıcı, eleştirel, özgün çözümler üretebilen, duyarlı, bankacılık ve sigortacılık meslek elemanı yetiştirmektir.
Bankacılık ve Sigortacılık mezunları, başta bankacılık ve sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar olmak üzere tüm kamu ve özel finansal kuruluşlarında çalışma olanaklarına sahip olurlar. Dört yıllık lisans eğitimi süresince aldıkları derslerle bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde sorumluluk üstlenebilecek nitelikli ve donanımlı yapıya sahip olan mezunlarımız, bankacı, finans uzmanı, orta ve üst düzey yönetici gibi farklı pozisyonlarda çalışabilirler. Program içeriği, sektörde nitelikli çalışan iş gücüne ihtiyaç olduğu dikkate alınarak düzenlenmiştir.
Bankacılık ve Sigortacılık bölümü pandemi sonrası dijital hayatın tüm hayatı etkisine almasıyla birlikte ortaya çıkan yeni enstrümanlar özellikle şubesiz bankacılık gibi, dijital varlık alım satım işlemleri gibi işlemlerin yaygınlaşması, artan risklerle birlikte sigorta ve sigortacılığa bakış açısının değişmesiyle birlikte gelecekte önemini daha da artıracaktır. Bu nedenle finansal sistemin gereksinimlerine uygun insan kaynağı yetiştirilmesi de son derece önem arz etmektedir. Bankacılık ve sigortacılık bölümü hem bankacılık hem de sigortacılık olmak üzere iki ayrı disiplini bir arada bulundurduğundan dolayı özellikle dijitalleşmenin önem kazandığı son dönemde popülaritesini artırmaya devam edecektir.
Bankacılık ve Sigortacılık bölümünü risk almayı seven, analitik düşünebilen, inisiyatif kullanabilen, sorumluluk sahibi, kendisini dijital çağın gerektirdiği teknolojik bilgiyle geliştirebileceğine inanan herkes tercih edebilir.
Bankacılık ve Sigortacılık mezunları, mevduat ve katılım bankaları, aracı kurumlar, yatırım ortaklıkları, bağımsız denetim, değerleme ve derecelendirme kuruluşları, portföy yönetim şirketleri, ipotek finansmanı kuruluşları, varlık kiralama şirketleri, sigorta şirketleri, bireysel emeklilik şirketleri, leasing ve faktöring şirketleri vb. para ve sermaye piyasalarında faaliyette bulunan kuruluşlar ile bu piyasaları düzenleyen ve denetleyen TCMB, SPK, BDDK gibi kurumlarda istihdam edilmektedir.
Bölüme Dikey Geçiş ile geçmek isteyen tüm öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı’na girerek yeterli puanı aldıkları takdirde ÖSYM tarafından yerleştirilirler. Tüm şartları yerine getiren öğrenciler böylece okulumuzda dört yıllık lisans eğitimi almaya hak kazanır. Ayrıca İstanbul Gelişim Üniversitesi ön lisans öğrencileri DGS ile ücretli kontenjanını kazandıkları takdirde %50 burslu okuma imkanına sahip olurlar.