TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıdaların bileşenleri, gıdaların kimyasal bileşimi, gıda teknolojik işlemleri, mikrobiyolojik, kimyasal, duyusal, fiziksel, tekstürel ve kalite kontrol analizleri, gıda muhafaza yöntemleri, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere hakim, bu bilgi birikimi ile gıda endüstrisinin, kurum ve kuruluşlarının üretim, işleme ve kalite kontrol laboratuvarlarında Gıda Teknikeri olarak çalışabilecek nitelikte kalifiye insan yetiştirmektir.

 

Programın Hedefi

Gıda Teknolojisi Programının hedefi, gıda sektöründe çalışacak bölümümüz mezunlarını iletişimi kuvvetli, misyon sahibi, özgüvenli, temel yabancı dil bilgisi ve bilgisayar kullanım becerisi olan, güncel gelişimi ve gıda mevzuatını yakından takip edebilen, mesleki yeterliliği sağlanmış, uygulamalı üretim, işleme ve laboratuvar bilgisine sahip, toplumsal ve sosyal etik bilgisi yeterli ve duyarlı, bir gıda işletmesinde gıda için oluşabilecek riskleri tespit edip önlemler alabilme yetkinliği oluşmuş, girişimci bireyler olarak yetiştirmektir. Araştırma ve geliştirme konusunda yenilikçi ve inovasyon anlayışını benimsemiş açık fikirli yeni beyinleri topluma kazandırmaktır.

Kariyer Olanakları

Gıda Teknolojisi Programını başarıyla bitiren öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavıyla Türkiye’deki üniversitelerin Gıda Teknolojisi Programıyla ilgili lisans bölümlerine geçiş yapabilirler. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı kontrol laboratuvarları, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri, gıda üreten ve işleyen fabrikalar, özel gıda laboratuvarları, gıda depolaması ve paketlemesi yapan işletmeler, gıda pazarlama şirketleri, hazır yemek işletmeleri gibi pek çok kurum ve kuruluşlarda görev yapabilirler.

Bölümün Geleceği

Gıda sektörü, gıda ürünlerinin sağlıklı güvenll ve kaliteli üretilmesi, insan beslenmesi için temel bir ihtiyaçtır. Günümüzde sürdürülebilir, sağlıklı, pratik, güvenli ve kolay ulaşılabilir gıdaların üretimi gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Gıda alanında kalfiye eleman ihtiyacı bu sebeple önemini korumakta ve gıdanın her alt dalında ayrıca uzmanlaşmış bireylere ihtiyaç duyulmaktadır.

Kimler Seçmeli

Gıda ürünlerinin üretimi, tasarlanması, denetlenmesi veya gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik laboratuvar uygulamaları alanlarına ilgisi olan, halk sağlığını koruyacak sürdürülebilir gıda ürünlerinin üretiminde görev almak isteyen, yeni gıda AR-GE ürünleri üretimi konusunda yenilikçi fikirleri olan kişiler için uygun bir tercih olabilir.

Çalışma Alanları

Gıda Teknolojisi Programını başarıyla bitiren öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavıyla Türkiye’deki üniversitelerin Gıda Teknolojisi Programıyla ilgili lisans bölümlerine geçiş yapabilirler. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı kontrol laboratuvarları, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri, gıda üreten ve işleyen fabrikalar, özel gıda laboratuvarları, gıda depolaması ve paketlemesi yapan işletmeler, gıda pazarlama şirketleri, hazır yemek işletmeleri gibi pek çok kurum ve kuruluşlarda görev yapabilirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Türkiye ‘deki Üniversitelerin Gıda Teknolojisi Programı kapsamındaki programlara geçiş yapabilirler.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Gıda Mühendisliği Bölümü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Kimya Bölümü Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Gıda Teknolojisi (lisans) ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölümleri.