TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Hava Lojistiği, gün geçtikçe önemi artan havacılık alanı için nitelikli çalışanlar yetiştirmek üzere sektörde oldukça önemli bir konumdadır. Programımızda, teorik bilgi ve beceri ile eğitimini tamamlamış, havacılık sektöründe günümüzde ve gelecekte yaşanacak değişimlere ve gelişmelere ayak uydurabilecek bireyler yetiştirilmektedir. Havayolu ile yük ve yolcu taşımacılığının gün geçtikçe artış göstermesi, sektörde çalışma hacminin de artmasını sağlamaktadır. Öğrenciler, gerekli donanıma sahip olacak şekilde aldıkları eğitimlerini, dönem sonunda hava lojistiği alanında gerçekleştirdikleri stajlar ile tamamlamaktadırlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar’ sözü, Hava Lojistiği Programının önemini açıkça vurgulamaktadır.

Programın Hedefi

Programda öğrencilerin aldıkları teorik eğitim, yönetim becerilerinin gelişmesini sağlamaya yönelik olmaktadır. Uygulamalı olarak gerçekleştirdikleri zorunlu staj ise, havacılık ve lojistik sektörünün karmaşık yapısını çözebilecek kabiliyeti kazandırmaya ilişkindir. Günümüz koşullarının gerektirdiği yenilik ve gelişimlere uygun olarak hazırlanan müfredatları ile sektörde faaliyet göstermeye hazır bireyler yetiştirilmektedir. Programın hedefi; havacılık alanında uzman olabilecek teorik bilgi ve beceri ile donatılmış, sektörde yaşanacak zorluklar karşısında çözüm odaklı olabilecek öğrencilerin yetiştirilmesi ve sektöre kazandırılmasıdır. 

Kariyer Olanakları

Hava Lojistiği Programından mezun olan öğrencilerimiz, “Hava Lojistiği Teknikeri” ünvanını almaktadır. Mezunlarımız; havayolu işletmelerinin planlama, pazarlama, malzeme yönetimi, envanter yönetimi, depo ve antrepolar, dağıtım, taşımacılık, sigorta, gümrük hizmetleri, satın alma, müşteri hizmetleri, dış ticaret ve satış departmanlarında ve kargo şirketlerinin hava kargo bölümlerinde çalışma imkanına sahip olmaktadırlar. Havacılık sektörü haricinde bir kariyer tercih eden mezunlarımız ise; lojistik ve sanayi alanlarında çalışabilmektedirler.

Bölümün Geleceği

Küreselleşmenin hız kazanmasıyla birlikte lojistik faaliyetlerde artmaktadır. Dijital pazarlamanın yükselen grafiği ve elektronik ihracatın yaygınlaşmasının da etkisiyle hava lojistiği ön plana çıkmaktadır. Haliyle Hava Lojistiği Programı dijitalleşme ve ticaretin hızlanmasının etkisiyle gelecekte daha fazla ön plana çıkacaktır.

Kimler Seçmeli

Programı lojistik ve hava lojistiği alanında kendini geliştirmek isteyen adaylar seçebilmektedir. Ayrıca lojistiğin hava taşımacılığı kısmında uzmanlaşmak isteyen adaylar için uygun tercih olacaktır.

Çalışma Alanları

Önlisans programdan mezun olan öğrencilerimiz ‘Hava Lojistiği Teknikeri’ ünvanını alacak olup, havayolu işletmelerinin; planlama, pazarlama, malzeme yönetimi, envanter yönetimi, depo ve antrepolarda, dağıtım, taşımacılık, sigorta, gümrük hizmetleri, satın alma, müşteri hizmetleri, dış ticaret ve satış departmanlarında ve kargo şirketlerinin hava kargo bölümlerinde çalışma imkanına sahip olmaktadırlar. Havacılık sektörü haricinde bir kariyer tercih eden mezunlarımız ise; lojistik ve sanayi alanlarında çalışabilmektedirler. 

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

TYT taban puanı ile öğrenci alan önlisans programlarına geçiş yapılabilmektedir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Öğrenciler, Hava Lojistiği programında önlisans eğitimlerini tamamladıktan sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans düzeyinde aşağıdaki bölümlerde eğitimlerine devam edebilmektedirler:

·      Havacılık Yönetimi

·      Lojistik Yönetimi

·      Uluslararası Ticaret ve Lojistik

Ayrıca üniversitemiz bünyesinde, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’na hazırlanan önlisans öğrencilerimize yönelik ücretsiz DGS kursu imkânı sağlanmaktadır.