TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Sanayi sektöründe kullanılan elektrik, elektronik ve bilgisayar kontrollü sistemlere odaklı olarak robotik, kontrol, otomasyon gibi pek çok disipiline hizmet vermek. Onların üretimini, kurulumunu, tamirini ve bakımını yaparak; Makine, Uçak, Haberleşme ve Komünikasyon, Robotik, Kalite Kontrol, Gıda, Sağlık, Otomotiv ve Savunma sanayi sektörlerine nitelikli insan gücünü kazandırmaktır.

Programın Hedefi

Program sanayi sektöründe kullanılan makinelerin elektrik, elektronik ve mekanik olarak çalışma prensiplerini kurulum ve bakımlarının yapılışı konusunda öğrencilere bilgi ve beceri kazandırmaktır. Ayrıca alanında yetkin güncel teknolojileri takip ederek kendi iş hayatlarında uygulayabilecek meslek elemanı yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Kariyer Olanakları

Mekatronik bölümünde eğitim alan teknik elemanlar, kamu veya özel işletmelerde makine, otomotiv, savunma sanayi, uçak ve enerji sektörlerinde çalışabilirler.

 

Bölümün Geleceği

Mekatronik tabanlı sistemler çok büyük önem arz etmektedir. Dijital alt yapının güçlendirilmesi, otonom sistemlerin geliştirilmesi, yapay zeka ile robotik tabanlı teknolojinin efektif şekilde sürece entegre edilmesi, veri analiz sistemlerinin geliştirilmesi gibi bir çok konuda “Mekatronik Programı” bu sürece öncülük edecektir. Bu sebeple özellikle üretim sektörü içerisinde bu yeni nesil teknolojiyi tasarlayabilecek, üretebilecek ve kullanabilecek “Mekatronik Programı” mezunlarına ihtiyaç duyulacaktır.

Kimler Seçmeli

Mekatronik Programı, Makine, Elektrik-Elektronik, Yazılım ve Otomasyon konularının birleşimi diğer bir ifadeyle; disiplinlerarası bir program olduğundan, lise öğreniminde bu programda herhangi birinde öğrenim görenler veya bu konulara merakı ve ilgisi olan üniversite öğrenci adayları Mekatronik programını tercih edebilir. 

Mekatronik Programı, disiplinlerarası bir program olduğundan mezun olan teknikerler Makine, Elektrik-Elektronik, Yazılım veya Otomasyon sektörlerinden herhangi birinde çalışabileceği gibi Dikey Geçiş Sınavı'ndan alınan başarılı bir yerleştirme puanı ile mühendislik fakültelerinde lisans tamamlama şansına sahiptir.

Çalışma Alanları

Mekatronik; Elektrik, Elektronik, Makine ve Bilgisayar bölümlerinin birleşerek birbirleriyle etkileşimleri sonucunda ortaya çıkan otomasyon, robotik ve otonom sistemleriyle hızlıca gelişen bir daldır. Mekatronik teknikerleri endüstriyel üretim yapan firmalarda, otomotiv, makine, görüntüleme endüstrisi ve savunma sanayisi gibi alanlarda çalışan firmalarda iş bulma olanağına sahiptirler. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilme imkânları bulunmaktadır.

 

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Yurtiçinde bulunan üniversitelerin Mekatronik programı bölümlerine yatay geçiş yapılabilir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Makine Mühendisliği

Mekatronik Mühendisliği

Mekatronik Sistemler Mühendisliği

Elektrik Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği

İmalat Mühendisliği

Endüstri ve Sistem Mühendisliği

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

Uzay Mühendisliği