TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Programın genel amacı, öğrencileri ergoterapist olarak mesleğe hazırlamaktır. Mezunlar, kırsal kesim ve uzak alanlar da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda pratik yapabileceklerdir. Çağdaş bir sağlık profesyonelinin kişi merkezli olması için hazırlanması ve disiplinler arası bir ekip içinde etkin bir şekilde çalışılması üzerinde durulacaktır. Kursun amacı, mezunların Ergoterapi için Yeterlilik Standartlarını karşılamalarını sağlamak için geliştirilmiştir.

Programın Hedefi

Bilimsel çalışmayı ilke edinmiş, multidisipliner çalışmaya yatkın ve toplumsal gelişmişlik düzeyine katkı sağlayacak Ergoterapistler yetiştirmek.

Kariyer Olanakları

Ergoterapistler aynı zamanda ilgili yüksek lisans ve doktora eğitimi ile akademik kariyerlerine devam edebilir.Ergoterapistler hastanelerde, kliniklerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, okullarda, ev bakımı programlarda, toplum sağlık merkezlerinde, huzurevlerinde, fabrika ve işyerlerinde çalışabilirler. Günümüzde mezunlarımızın çalışmayı en çok tercih ettikleri alanlar ise devlet hastaneleri ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleridir.Ergoterapistler, yüksek lisans ve doktora çalışması yaparak akademik kariyer basamaklarında ilerleyebilir. Çalışma alanlarına bağlı olarak çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilir ve görev alabilirler.

Bölümün Geleceği

Dünyada artan dezavantajlı birey sayısının oranı, farklı rehabilitasyon hizmetlerine olan ihtiyacı arttırmaktadır. Ergoterapi bütüncül bakış açısı ile bireylerin bağımsızlığına odaklanan grubunda yer almaktadır. Bireyleri sosyal ortamlarında değerlendirerek toplumsal adaptasyonu destekleyen ve mevcut kapasitesini açığa çıkararak işlev görmelerini mümkün kılan bir meslek dalıdır. Ergoterapi, evde, işte, okulda vb. ortamlarda günlük aktiviteleri gerçekleştirmeye çalışan hasta gruplarını fiziksel olduğu kadar psikolojik ve bilişsel yönlerini de ele alır. 

Bu süreçte rehabilitasyon hizmetlerinde sadece geleneksel terapi yöntemleri kullanmakla kalmayıp yardımcı cihaz teknoloji ürünlerinin tasarlanmasında rol oynayarak bireylerin günlük yaşama katılımını sağlamaktadır. Ergoterapi, en iyi sağlık meslekleri arasında 17. sırada ve bütün meslekler içinde ise 23. sırada yer almaktadır. Dünyada birçok alanda çalışan Ergoterapistler bulunurken, ülkemizde yetişen uzman sayısı yetersizdir. Bu anlamda Ergoterapi Türkiye’de huzurevleri, okullar, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, belediyelerde görev alarak sağlık mesleklerinde önemli bir iş alanı olacağı öngörülmektedir.

 

Kimler Seçmeli

Sağlık alanına ilgi duyan, sevecen, yardımsever, sabırlı, yaratıcı, yeniliklere açık, analitik ve eleştirel düşünebilen, empati kurabilen, iletişim becerileri kuvvetli, sorumluluk sahibi olan, farklı sanat dallarıyla uğraşan veya sanat dalları hakkında farkındalığı olan, yazılımlar, robotlar, sanal gerçeklik sistemleri, sensör tabanlı rehabilitasyon teknolojilerine ilgi duyan kişiler için uygun bir tercih olacağı öngörülmektedir.

Otizm, serebral palsi, özgül öğrenme güçlüğü ve farklı genetik hastalıklara sahip çocuklarla; alzheimer, demans ve parkinsona sahip yaşlılarla; ruhsal hastalığa sahip bireylerin yaşamlarına dokunmak isteyen kişilere uygun bir meslektir.

Çalışma Alanları

Ergoterapistler hastanelerde, kliniklerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, okullarda, ev bakımı programlarda, toplum sağlık merkezlerinde, huzurevlerinde, fabrika ve işyerlerinde çalışabilirler. Günümüzde mezunlarımızın çalışmayı en çok tercih ettikleri alanlar ise devlet hastaneleri ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleridir.Ergoterapistler, yüksek lisans ve doktora çalışması yaparak akademik kariyer basamaklarında ilerleyebilir. Çalışma alanlarına bağlı olarak çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilir ve görev alabilirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Bu programa kayitli öğrenciler sağlik bilimleri bölümleri arasinda yatay geçiş yapabilirler

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Yok