TR EN

ŞARAP BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GMS425 ŞARAP BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ 5 4 2 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ERDEM ÇAĞLA
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu derste kaliteli şarap üretimi için kullanılan kaliteli üzümleri ve bu üzümlerden elde edilen şarapları ve şarap üretimi aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu ders, şarap teknolojisi hakkında genel bilgileri, şarapçılığının dünü ve bugünü, şarap üretimi için üzüm seçimi, bu üzümler seçildikten sonra üzümlerin geçtiği aşamalar ve şaraphanede yapılan hazırlıklar, üzüm şırası ve şarapların bileşimi, şarap üretiminde önemli mikroorganizmalar, fermantasyon süreci, etil alkol fermantasyonu ve malalaktik fermantasyon, şarap çeşitleri ve hazırlama tekniklerini içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Üzüm çeşitleri ve ürün bileşenlerini sınıflandırır.
Şarap çeşitleri ve yapım teknikleri incelenerek şarap üretimi yapar.
Alkol fermantasyonu ve fermantasyon süreçlerini formülüze eder.
Laboratuvarda tüm süreçleri ile birlikte şarap hazırlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Ders planı, işleyişi, öğrenci sorumlulukları aktarılır. Şarap teknolojisinin anlam ve önemi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
2 Kitap Okuma Şarapçılığın dünü ve bugünü, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
3 - Üzümlerin Kimyasal Bileşimi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
4 - Bağbozumu ve şaraphanede yapılan hazırlıklar, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Uygulama
5 Kitap Okuma Üzüm şırasının bileşimi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
6 Kitap Okuma Şarabın şırasının bileşimi, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
7 Kitap Okuma Şarap teknolojisinde önemli mikroorganizmalar, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Beyaz şarap hazırlama teknikleri ve uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
10 Kitap Okuma Kırmızı şarap hazırlama teknikleri ve uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
11 Kitap Okuma Pembe şarap hazırlama teknikleri ve uygulama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
12 Araştırma Etil alkol fermantasyonu, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
13 Kitap Okuma Alkol fermantasyonunda meydana gelen temel ürünler, mutfak uygulaması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
14 Kitap Okuma Malalaktik fermantasyon, Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Uygulama
15 Araştırma Mutfak uygulaması Uygulama
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Barbara Nowak, Beverly Wichman. (2009). Her Yönüyle Şarap, Arkadaş Yayıncılık.
Food In Life, Food Time Dergi, Food and Travel (Süreli Yayın).

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama Sınav Yapılma Şekli
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
will be able to know the basic concepts of Graphic Design and to define how these concepts are reflected in designs.
2
will be able to define the function of Graphic Design in communal and social contexts.
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
will be able to organize the relations between the target audience and the visual design.
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
will be able to apply the past and current technical knowledge and methods in the field of Graphic Design with the competence required by the design process.
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
will be able to apply designs with appropriate combinations by considering the interaction of the field of Graphic Design with other disciplines.
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
will be able to behave according to the values of social, cultural, scientific and professional ethics in the design process of Graphic Design.
2
will be able to use and reflect quality, cultural values, environmental protection, occupational health and safety issues in the all kind of processes in the field.
3
will be able to implements planned tasks in the desired manner and on time by organizing comprehensive design processes in the field of Graphic Design in individual or group works.
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
will be able to use and relate the information that obtained in Graphic Design education for higher academic education processes or different field disciplines.
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
will be able to explain the theorical and applicational knowledge related to the field of Graphic Design with using appropriate presentation and communication techniques.
2
will be able to use a foreign language at least at the B1 level of the European language portfolio.
3
will be able to use basic computer softwares, information and communication technologies and graphic design programs as required by the field.
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
wil be able to demonstrate....

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 3 39
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 3 21
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 132
Genel Toplam 132
Toplam İş Yükü / 25.5 5,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0