Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY107 | MESLEKİ ORYANTASYON | 1 | 2 | 2 | 3 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Öğr.Gör. MÜNEVVER GAYE AYBEY |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Beslenme ve Diyetetik bilimi ile diyetisyenin görevleri, çalışma alanları, mesleki eğitim ve etik konularına ilişkin bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Beslenme ve Diyetetik biliminin tarihsel gelişimi, bölüm ve ders programı tanıtımı, diyetisyenlik mesleği ile ilgili uygulamalar, mesleki standartlar ve meslek örgütünün tanıtılması, meslek ile ilgili temel bigi kaynakları ve ulaşım yolları, beslenme, besin ve besin ögeleri ile igili temel kavramlar, Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin kuruluşu ve çalışmaları, diyetisyenlik meslek etiği ve önemi, diyetisyenlikte kariyer süreci. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Beslenme ve diyetetik bilim dalını ve tarihsel gelişimini keşfeder. |
Besin ve beslenme kavramlarını tanımlar. |
Beslenme ve diyetetik eğitiminin temel bilgi ve uygulamalarını tanımlar. |
Zaman yönetiminin kariyer planlaması ve mesleki gelişim üzerindeki etkisini açıklar. |
Diyetisyenin çalışma alanlarını ve yetkinliklerini analiz eder. |
Diyetisyenin mesleki ve etik sorumluluklarına bağlı kalarak görev ve yetkilerini tanımlar. |
Türkiye Diyetisyenler Derneği'nin ve uluslararası meslek kuruluşlarının çalışmalarını analiz eder. |
Farklı çalışma alanlarında mesleğin gerektirdiği davranış ve aktivitelerini ana hatları ile belirtir. |
Diyetisyenin girişimcilik becerilerinin mesleki kariyerine katkılarını meslekle ilişkilendirir. |
Farklı alanlarda çalışan diyetisyenlerin kariyer yollarını öğrenerek, mesleki çeşitlilik ve kariyer fırsatlarını keşfeder. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Dünden Bugüne Beslenme ve Diyetetik Biliminin Gelişimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
2 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme ve Diyetetik Eğitimi ve Uygulamaları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
3 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Etkili Kariyer Planlaması ve Sürekli Mesleki Gelişim için Zaman Yönetimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
4 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyenin Resmi Belgelerdeki Yeri, Tanımı, Görevleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
5 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyenlerin Çalışma Alanları, Besin ve Beslenme Konusunda Bilgileri ve Becerileri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
6 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyenin Temel ve Mesleki Özellikleri, Görevleri ve Yetkileri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
7 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Türkiye Diyetisyenler Derneği'nin Kuruluşu ve Çalışmaları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Klinik Diyetisyeni | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
10 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Toplum Sağlığı Diyetisyeni | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
11 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyen ve Toplu Beslenme Sistemleri: Yönetim, Organizasyon ve Liderlik | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
12 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Eğitmen Olarak Diyetisyen | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
13 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyenlik ve Girişimcilik | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
14 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Etik ve Diyetisyenlik Mesleği İçin Önemi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
15 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Sahadan Diyetisyen Kariyer Örnekleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Tayfur, M. (2014). Dünyada ve Türkiye’de beslenme ve diyetetik eğitim-öğretimi, diyetisyenin meslek etiği. Hatiboğlu Yayıncılık. |
Tayfur, M. (2014). Diyetisyenin çalışma rehberi. Hatiboğlu Yayıncılık. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
|
5 | |||||
2 |
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
|
4 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
|
2 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Asses general health problems related to nutrition.
|
2 | |||||
2 |
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
|
4 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
|
1 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
|
1 | |||||
2 |
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
|
4 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
|
2 | |||||
2 |
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
|
3 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
|
1 | |||||
2 |
Respond to clients' health, social and environmental problems.
|
1 | |||||
3 |
Evaluate the nutritional status of the patients.
|
1 | |||||
4 |
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
|
1 | |||||
5 |
Plan client-specific nutritional treatments.
|
1 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 2 | 2 | 4 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 2 | 2 | 4 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 36 | 0 | 71 |
Genel Toplam | 71 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 2,8 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 3,0 |