TR EN

MESLEKİ ORYANTASYON DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY107 MESLEKİ ORYANTASYON 1 2 2 3

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. MÜNEVVER GAYE AYBEY
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Beslenme ve Diyetetik bilimi ile diyetisyenin görevleri, çalışma alanları, mesleki eğitim ve etik konularına ilişkin bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Beslenme ve Diyetetik biliminin tarihsel gelişimi, bölüm ve ders programı tanıtımı, diyetisyenlik mesleği ile ilgili uygulamalar, mesleki standartlar ve meslek örgütünün tanıtılması, meslek ile ilgili temel bigi kaynakları ve ulaşım yolları, beslenme, besin ve besin ögeleri ile igili temel kavramlar, Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin kuruluşu ve çalışmaları, diyetisyenlik meslek etiği ve önemi, diyetisyenlikte kariyer süreci.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Beslenme ve diyetetik bilim dalını ve tarihsel gelişimini keşfeder.
Besin ve beslenme kavramlarını tanımlar.
Beslenme ve diyetetik eğitiminin temel bilgi ve uygulamalarını tanımlar.
Zaman yönetiminin kariyer planlaması ve mesleki gelişim üzerindeki etkisini açıklar.
Diyetisyenin çalışma alanlarını ve yetkinliklerini analiz eder.
Diyetisyenin mesleki ve etik sorumluluklarına bağlı kalarak görev ve yetkilerini tanımlar.
Türkiye Diyetisyenler Derneği'nin ve uluslararası meslek kuruluşlarının çalışmalarını analiz eder.
Farklı çalışma alanlarında mesleğin gerektirdiği davranış ve aktivitelerini ana hatları ile belirtir.
Diyetisyenin girişimcilik becerilerinin mesleki kariyerine katkılarını meslekle ilişkilendirir.
Farklı alanlarda çalışan diyetisyenlerin kariyer yollarını öğrenerek, mesleki çeşitlilik ve kariyer fırsatlarını keşfeder.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Dünden Bugüne Beslenme ve Diyetetik Biliminin Gelişimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
2 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenme ve Diyetetik Eğitimi ve Uygulamaları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
3 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Etkili Kariyer Planlaması ve Sürekli Mesleki Gelişim için Zaman Yönetimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
4 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyenin Resmi Belgelerdeki Yeri, Tanımı, Görevleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
5 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyenlerin Çalışma Alanları, Besin ve Beslenme Konusunda Bilgileri ve Becerileri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
6 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyenin Temel ve Mesleki Özellikleri, Görevleri ve Yetkileri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
7 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Türkiye Diyetisyenler Derneği'nin Kuruluşu ve Çalışmaları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Klinik Diyetisyeni Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
10 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Toplum Sağlığı Diyetisyeni Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
11 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyen ve Toplu Beslenme Sistemleri: Yönetim, Organizasyon ve Liderlik Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
12 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Eğitmen Olarak Diyetisyen Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
13 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyenlik ve Girişimcilik Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
14 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Etik ve Diyetisyenlik Mesleği İçin Önemi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
15 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Sahadan Diyetisyen Kariyer Örnekleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Tayfur, M. (2014). Dünyada ve Türkiye’de beslenme ve diyetetik eğitim-öğretimi, diyetisyenin meslek etiği. Hatiboğlu Yayıncılık.
Tayfur, M. (2014). Diyetisyenin çalışma rehberi. Hatiboğlu Yayıncılık.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
2
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
2
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
4
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
1
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
1
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
5
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
2
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
3
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
1
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
1
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
1
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
1
5
Plan client-specific nutritional treatments.
1

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 2 2 4
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 2 2 4
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 3 3
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 2 2
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 36 0 71
Genel Toplam 71
Toplam İş Yükü / 25.5 2,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 3,0