TR EN

MESLEKİ ORYANTASYON DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY107 MESLEKİ ORYANTASYON 1 2 2 3

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. MÜNEVVER GAYE AYBEY
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Beslenme ve diyetetik biliminin ve bölümününün tanıtımı, diyetisyenin temel ve mesleki özellikleri, görev ve yetkileri, çalışma alanları, meslek örgütleri ve çalışmaları, mesleki eğitim, uygulama standartları ve meslek etiği konularına ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Beslenme ve diyetetik bölümününün ve derslerinin tanıtımı, diyetisyenin temel ve mesleki özellikleri, görev ve yetkileri, çalışma alanları, beslenme, besin ve besin öğeleri ile ilgili temel kavramlar, dünden bugüne beslenme ve diyetetik biliminin gelişimi, ulusal ve uluslararası meslek örgütlerinin tanıtımı, Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin kuruluşu ve çalışmaları, diyetisyenlik meslek etiği ve önemi, meslek ile ilgili temel bilgi kaynakları ve ulaşım yollarının tanıtımı, diyetisyenlikte kariyer sürecini içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Diyetisyenlerin çalışma alanlarını sınıflandırır.
Diyetisyenlerin çalışma alanlarına göre görevlerini açıklar.
Mesleğin eğitim standartlarını açıklar.
Beslenme bilimi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
Dünden bugüne beslenme biliminin gelişimini yorumlar.
Meslek örgütlerini listeler.
Diyetisyenlik meslek etiğini özetler.
Meslek ile ilgili temel bilgi kaynaklarını keşfeder.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Dünden Bugüne Beslenme ve Diyetetik Biliminin Gelişimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
2 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenme ve Diyetetik Eğitim-Öğretimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
3 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyenin Resmi Belgelerdeki Yeri, Tanımı, Görevleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
4 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyenlerin Çalışma Alanları, Besin ve Beslenme Alanında Bilgi ve Beceriler Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
5 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyenin Temel ve Mesleki Özellikleri, Görev ve Yetkileri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
6 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Türkiye Diyetisyenler Derneği'nin Kuruluşu ve Çalışmaları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
7 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyenin Kariyer Süreci ve Zaman Yönetimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Yetişkinlerin Beslenme Bakımı-Klinik Diyetisyen Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
10 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Toplum Diyetisyeni Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
11 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyen ve Toplu Beslenme Sistemleri, Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim, Organizasyon ve Liderlik Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
12 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Eğitmen Olarak Diyetisyen Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
13 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Etik Kavramı ve Meslek Etiği Diyetisyenlik Meslek Etiği ve Önemi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
14 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenme ve Diyetetik Alanında Bilginin Güvenirliği Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
15 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Tayfur M. (2014). Dünyada ve Türkiye’de Beslenme ve Diyetetik Eğitim- Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği. Hatiboğlu Yayıncılık.
Tayfur M. (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Hatiboğlu Yayıncılık.
Beslenme ve Diyetetik Eğitimi Ulusal Çekirdek Eğitim Programı. https://www.yok.gov.tr/Documents/Kurumsal/egitim_ogretim_dairesi/Ulusal-cekirdek-egitimi-programlari/beslenme_ve_diyetetik.pdf
https:// www.mevzuat.gov.tr/
Truswell, A.S. (2010). ABC of Nutrition, BMJ Books

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
2
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
2
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
4
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
1
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
1
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
5
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
2
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
3
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
1
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
1
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
1
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
1
5
Plan client-specific nutritional treatments.
1

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 2 2 4
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 2 2 4
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 3 3
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 2 2
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 36 0 71
Genel Toplam 71
Toplam İş Yükü / 25.5 2,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 3,0