Bölümün amacı; yaşam boyu birey ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi, ve geliştirilmesi ile yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik birey ve toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayan, ulusal ve uluslararası mesleki standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, beslenme ve besinlerle ilgili kanıta dayalı bilimsel ilkelerin doğrultusunda sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi alanlarında yetiştirdiği öğrencileriyle ülkeye katkıda bulunmak, ayrıca beslenme politikalarının geliştirilmesini, kamu ve özel sektörde dünya standartlarında faaliyet göstermelerini sağlayacak, nitelikli, üst düzey mesleki donanıma ve etik değerlere sahip ‘diyetisyen’ yetiştirmektir.
Diyetisyen, Beslenme ve Diyetetik dalında en az dört yıl yüksek öğrenim görerek Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması ile Diyetisyen ünvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Diyetisyenler lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak Uzman Diyetisyen ve Doktor Diyetisyen unvanlarını alabilirler.
İnsan hayatı var oldukça beslenmeye ihtiyacın süreceği ve beslenmenin gerçekleştiği her yerde de beslenme uzmanına ihtiyacının olduğu göz önünde bulundurulursa Beslenme ve Diyetetik program mezunlarına olan ihtiyacın da sınırsız olduğu öngörülmektedir. Yaşam sürecinde beslenme ile tıbbi beslenme tedavileri dışında da uzay beslenmesi, iklim krizi durumunda beslenme, sürdürülebilir beslenme gibi birçok güncel alanda Beslenme ve Diyetetik Lisans mezunlarına ihtiyaç olacaktır.
İletişim becerisi ve empati kabiliyeti kuvvetli, insan sağlığına önem veren, ayrıntılar konusunda dikkatli, gelişime açık olan araştırmacı ruhlu üretken öğrenciler seçebilir
Diyetisyen, bir yükseköğretim kurumunun Beslenme ve Diyetetik bölümünde, 4 yıllık eğitim-öğretim programını başarıyla tamamlayıp “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” alarak bu mesleği yapmaya ve uygulamaya hak kazanan sağlık profesyonelidir. Diyetisyenlerin Çalışma Alanları: Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.) Toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.) Halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Ana-çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları, vb.) Besin sanayi Araştırma kurumları Eğitim kurumları Diyetisyenler lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak Uzman Diyetisyen ve Doktor Diyetisyen unvanlarını alabilirler.
Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne yapılacak olan yatay geçişler "İstanbul Gelişim Üniversitesi Muafiyet-İntibak İşlemleri ve Yatay Geçiş Esasları Yönergesi" hükümlerine göre yürütülmektedir. Öğrenciler, Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin tüm bölümleri dahil kurum içinde ve dışında yatay geçiş yapabilirler.
19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri ile İGÜ Senatosu tarafından belirlenen kontenjanlar doğrultusunda, besin, sağlık ve beslenme alanında bir ön lisans programından mezun olan veya mezun olacak öğrenciler, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarına göre tercih yaparak Beslenme ve Diyetetik Bölümü'ne başvurabilirler.