TR EN

BİYOKİMYA DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY150 BİYOKİMYA 2 2 2 3

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Temel biyokimyasal reaksiyonları hücresel seviyede ayırt etme ve patolojik olayları açıklamaya ilişkin bilgilerin ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Moleküllerin yapı ve tasarımı, protein, karbonhidrat ve lipid metabolizmaları ve klinik önemi, enzimlerin klinik tanıda yeri, sıvı ve elektrolit dengesi, vitamin ve eser elementlerin tasarımı, hormonlar ve önemi, hemoglobin metabolizması.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Canlılarda biyomoleküllerin temel bilgilerini tanımlar.
Metabolizmada rol oynayan genel kimyasal reaksiyonları keşfeder.
Vücudundaki metabolik yolların kontrol mekanizmalarını keşfeder.
Hücredeki normal ve patolojik seviyelerde kimyasal reaksiyonlardaki değişiklikleri ilişkilendirir.
Metabolizma ile ilgili kavramları açıklar.
Karbonhidrat metabolizması ile düzenleyici mekanizmaları karşılaştırır.
Lipitleri kategorize eder.
Protein metabolizmasını ve aminoasitleri açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Biyokimyaya Giriş, Metabolizma, Temel Kavramlar Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
2 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Moleküller Arası Etkileşimler; Kimyasal Bağlar, Metabolizmada yer alan kimyasal reaksiyonlar Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
3 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Hücre; prokaryotik ve ökaryotik hücreler, hücre organelleri ve fonksiyonları Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
4 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Hücre membran yapısı, apoptoz, nekroz, hücrede madde iletimi, transport Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Esansiyal amino asitler, yapı ve fonksiyonları, aminoasit metabolizması, peptid bağı ve yapısı Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Proteinler, proteinlerin görevleri, yapıları, hemoglobin, miyoglobin, kolajen, elastin Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Enzimler Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Karbonhidratların Sınıflandırılması, Yapı ve Fonksiyonları Karbonhidratların Sindirim ve Emilimi Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
10 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Karbonhidratların Metabolizması Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Yağların sınıflandırılması, Yapı ve Fonksiyonları Yağların Sindirim ve Emilimi Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Nükleik Asitler Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
13 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Vitaminler Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
14 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Eser elementler Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Hormonların Yapısı ve Etki Mekanizmaları Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Harvey, R.A., Ferrier, D.R. (2012). Lippincott's Biyokimya. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.
Konukoğlu D., (2019) Temel ve Klinik Biyokimya: Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulları için, 2. Baskı
Moore, J. T., & Langley, R. H. (2011). Biochemistry for dummies. John Wiley & Sons.
Nelson, D. L., & Cox, M. M. (2017). Lehninger principles of biochemistry (7th ed.). W.H. Freeman.
Rodwell, Victor W, Bender, David A, Botham, Kathleen M, Kennelly, Peter J, Weil, Anthony P. (2018). Harper's Illustrated Biochemistry
Konukoğlu D., (2019) Temel ve Klinik Biyokimya: Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulları için, 2. Baskı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
3
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
3
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
5
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
1
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
2
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
1
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
1
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
3
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
0
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan client-specific nutritional treatments.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 3 21
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 79
Genel Toplam 79
Toplam İş Yükü / 25.5 3,1
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 3,0