Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY246 | TOPLUM SAĞLIĞINDA BESLENME | 4 | 2 | 2 | 3 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Toplum ve bireylerin beslenme durumlarını saptama, sık görülen beslenme sorunlarını tanımlama ve bu sorunların epidemiyolojisini inceleme yoluyla ulusal beslenme planları ve politikalarına ilişkin bilgi ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Toplum beslenmesi ve toplum sağlığında beslenmenin önemi, toplum sağlığı diyetisyeni görevleri, özel gruplardaki beslenme sorunları, gebelik ve emziklilik dönemlerinde beslenme, 0-1 yaş çocuk beslenmesi, yaşlılık döneminde beslenme, sporcu beslenmesi, işçi beslenmesi, toplumda vitamin ve mineral eksiklikleri, afet durumunda besin ve beslenme, ulusal besin ve beslenme politikaları. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Toplum sağlığında beslenmenin önemini açıklar. |
Toplum sağlığı diyetisyeni görevlerini tanımlar. |
Özel gruplardaki beslenme sorunlarını örneklerle açıklar. |
Gebelik döneminde beslenme gereksinimlerini hesaplar |
Emziklilik dönemindeki beslenme gereksinimlerini hesaplar. |
0-1 yaş çocuk beslenmesinin önemini açıklar ve gereksinimlerini hesaplar. |
Yaşlılık dönemi beslenme sorunlarını örneklerle açıklar. |
Sporcularda beslenme gereksinimlerini tanımlar. |
İşçi beslenmesi ile ilgili sorunları açıklar. |
Toplumda beslenmeye bağlı kronik hastalıklarının epidemiyolojisini analiz eder. |
Toplumdaki vitamin ve mineral yetersizliklerinin nedenlerini açıklar. |
Afet durumlarında beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için uygun çözümler üretir. |
Ulusal besin ve beslenme politikalarının toplum sağlığı üzerindeki etkilerini analiz eder. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Toplum beslenmesi, Toplum sağlığında beslenmenin önemi ve ilgi alanları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
2 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Toplum sağlığı diyetisyenin görevleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
3 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Özel gruplarda beslenme sorunları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
4 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Gebelik döneminde beslenme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
5 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Emziklilik döneminde beslenme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
6 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | 0-1 yaş çocuk beslenmesi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
7 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Yaşlılık döneminde beslenme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Sporcularda beslenme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
10 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | İşçi beslenmesi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
11 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Toplumda vitamin eksiklikleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
12 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Toplumda mineral eksiklikleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
13 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Afet durumunda besin ve beslenme | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
14 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Ulusal besin ve beslenme politikaları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
15 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Ulusal besin ve beslenme politikaları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Baysal, A. ve ark. (2018). Diyet El Kitabı. Ankara, Hatiboğlu Yayınevi |
Gibson, R. S. (2005). Principles of nutritional assessment. Oxford University Press. |
Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) 2022, T.C. Sağlık Bakanlığı, Ankara. |
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017, T.C. Sağlık Bakanlığı, Ankara. |
Preedy, V. R., Watson, R. R., & Martin, C. R. (Eds.). (2010). Handbook of behavior, food, and nutrition. Springer. (Electronic Book) |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
|
4 | |||||
2 |
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
|
4 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
|
3 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Asses general health problems related to nutrition.
|
4 | |||||
2 |
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
|
4 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
|
5 | |||||
2 |
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
|
5 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
|
5 | |||||
2 |
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
|
3 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
|
4 | |||||
2 |
Respond to clients' health, social and environmental problems.
|
5 | |||||
3 |
Evaluate the nutritional status of the patients.
|
4 | |||||
4 |
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
|
4 | |||||
5 |
Plan client-specific nutritional treatments.
|
0 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 14 | 1 | 14 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 1 | 7 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 51 | 0 | 79 |
Genel Toplam | 79 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 3,1 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 3,0 |