TR EN

ALAN ÇALIŞMASI II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY442 ALAN ÇALIŞMASI II 8 24 12 12

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Beslenme ve Diyetetik programında kazanılan teorik bilgileri çeşitli özel ve kamu kurumlarında mesleki uygulamalarla pekiştirmek ve klinik beslenme, toplu beslenme sistemleri ile toplum sağlığı alanlarına ilişkin bilgi, beceri ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Kurum oryantasyonu, klinik, poliklinik ve toplu beslenme hizmetlerine dair alan çalışmaları.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Klinik, poliklinik ve toplu beslenme hizmetlerinde beslenme ve diyetetik biliminin teorik ve pratik bilgilerini uygular.
Hastalıklara özgü beslenme tedavisi uygulamalarını gözlem yaparak takip eder.
Poliklinikte ve klinikte hasta izleminde uygulanacak yöntemleri takip eder.
Hasta dosyasındaki bilgileri analiz eder ve klinik ve laboratuvar bulgularına uygun beslenme ilkelerini takip eder.
Çocuk ve yetişkin hastalıklarının tıbbi beslenme tedavisini düzenler.
Tıbbi beslenme tedavisi uygulamalarında ve klinik izlemede karşılaşılan sorunlara uygun çözüm önerir.
Hastalıkların beslenme tedavisi konusunda tüm paydaşlarla ekip çalışmasına bağlı kalır.
Toplu beslenme hizmetlerinde diyetisyenin yönetim becerilerini izler.
Kalite kontrol, gıda güvenliği, hijyen, kriz yönetimi yönelik uygulamalarını inceler.
Çeşitli hedef gruplarına yönelik menü planlama stratejilerini teorik bilgilerini kullanarak inceler.
Toplu beslenme hizmetinin kaliteli yürütülmesi için gerekli tüm süreçlere yönelik uygulama dokümanlarını inceler ve teorik bilgilerini kullanır.
Farklı toplumsal gruplara yönelik beslenme ve hizmet içi eğitimler düzenler ve eğitim materyalleri hazırlar.
Toplumun beslenme alışkanlıkları ve sorunlarına yönelik çözüm önerir.
Klinik, poliklinik ve toplu beslenme hizmetlerinde etik ilkeleri izler.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Oryantasyon Alan Çalışması
2 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Yetişkinlerde Enteral/Parentral Beslenme Alan Çalışması
3 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Yeme Bozuklukları ve Beslenme Alan Çalışması
4 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Kanser ve Beslenme Alan Çalışması
5 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Nörolojik-Psikiyatrik Hastalıklar ve Beslenme Alan Çalışması
6 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Enfeksiyon Hastalıkları ve Beslenme Alan Çalışması
7 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Nadir Görülen Yetişkin Hastalıklar ve Beslenme Alan Çalışması
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Çocuklarda Malabsorpsiyon ve Beslenme Alan Çalışması
10 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Çocukluk Çağı Obezitesi ve Beslenme Alan Çalışması
11 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Çocuklarda Enteral/Parenteral Beslenme Alan Çalışması
12 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Toplu Beslenme Sistemlerine Yönelik Satın Alma/Depolama İşlemleri Alan Çalışması
13 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Toplu Beslenme Sistemlerine Yönelik Pişirme/Servis işlemleri Alan Çalışması
14 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Toplu Beslenme Sistemlerinde Çalışan/Personel ve Mutfak Hijyeni Alan Çalışması
15 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Alan Çalışması: Toplu Beslenme Sistemlerinede Çalışan Depolama/Servis Hijyeni Alan Çalışması
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Alphan, E. T. (2016). Hastalıklarda beslenme tedavisi. Hatipoğlu Yayınları.
Ercan, S. (2018). Kronik hastalıklarda egzersiz ve beslenme. Nobel Tıp Kitabevleri.
Brown, J. E. (2017). Nutrition through the life cycle (7th ed.). Cengage Learning.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
5
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
5
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
5
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
5
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
5
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
5
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
5
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
5
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
5
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
5
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
5
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
5
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
5
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
5
5
Plan client-specific nutritional treatments.
5

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 0 0 0
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 13 24 312
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 0 0 0
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 0 0 0
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 13 0 312
Genel Toplam 312
Toplam İş Yükü / 25.5 12,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 12,0