TR EN

BESLENME BİYOKİMYASI I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY207 BESLENME BİYOKİMYASI I 3 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi EDA MERVE KURTULUŞ
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: İnsanlarda besin ve enerji gereksinimleri, önerilen günlük besinsel harcama payları, Temel enerji kaynakları (Yağlar, Karbohidratlar, Proteinler), İyi beslenme durumunda metabolizma (Karaciğerde, Yağ dokusunda, İskelet kasında, Beyinde), Açlıkta Metabolizma (Karaciğerde, Yağ dokusunda, İskelet kasında, Beyinde), Vitamin ve minerallerin biyomedikal önemi, Beslenme ve koroner arter hastalığı, kanser, obezite gibi bazı hastalıklar arasındaki ilişki, Beslenme bozukluklarında biyokimyasal parametrelerdeki değişikliklere ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Metabolizma, metabolik enerjinin üretimi ve depolanması, biyoenerjetik, membranlarda taşınma, glikoliz (Embden-Meyerhof Yolu) , sitrik asit (Krebs) çevrimi, Elektron Taşıma Sistemi ve oksidatif fosforilasyon, pentoz-fosfat yolu, glukoneojenez, glikojen metabolizması; glikojenesis ve glikojenolizis, lipid metabolizması; yağ asidi oksidasyonu, biyosentezi, membran lipidleri, kolesterol ve sterol metabolizması, aminoasit metabolizması, metabolizmanın bütünlüğü, metabolik işlemlerin kontrolü

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Bir enerji kaynağı olarak glikolitik yol ve glukoz metabolizmasının regülasyonunu tanımlar.
Karbonhidrat metabolizması ile ilgili hastalıkları ilişkilendirir.
Besin metabolizması ile ilgili biyokimyasal yolları tanımlar.
Metabolizma bilgilerini kullanarak hastalıkların nedenleri, mekanizmaları ve etkilerini çözer.
Biyomolekülleri sınıflandırır.
Biyomoleküllerin yapı ve fonksiyonlarını açıklar.
Besinlerin sindirimi ve biyomoleküllerin yıkılması sırasında gerçekleşen metabolik olayları açıklar.
Metabolik yolların kontrol mekanizmalarını açıklar.
Aminoasit metabolizmasını açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Beslenme Biyokimyasına Giriş Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Hücre Organelleri ve Fonksiyonları Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Metabolizmaya Giriş; Anabolizma, Katabolizma, Ara Metabolizma, Makro Metabolizma, Metabolik Yol Tipleri Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Metabolizmaya Giriş; Metabolik Yol Tipleri, Biyoenerjetik, Metabolizmadaki Genel Kontrol Mekanizmaları Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Protein ve Amino Asit Metabolizması: Azot Fiksasyonu ve Dengesi, Proteinlerin Sindirimi Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Protein ve Amino Asit Metabolizması: Proteinlerin Absorbsiyonu ve Degredasyonu, Genel Amino Asit Reaksiyonları: Deaminasyon, Transaminasyon Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Protein ve Amino Asit Metabolizması: Amino Asit Biyosentezi, Nitrik Oksit, Poliaminler, Kreatin ve Kreatinin, Biyojen Aminler, Katekolaminler, Nörotransmitterler vb. Sentezi Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Protein ve Amino Asit Metabolizması:Hem Sentezi ve Degredasyonu, Amino Asit Metabolizma Hastalıkları Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Glikojen Metabolizması: Glikojen Yapısı ve Fizyolojik Önemi, Glukoz Homeostazı Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Glikojen Metabolizması: Glikojenoliz, Regülasyon, Glikojen Depo Hastalıkları Anaerobik Glikoliz(Devam) Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Oksidatif Dekarboksilasyon ve Sitrat Çevrimi, Regülasyonu, Glioksilat Çevrimi Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Karbonhidrat Metabolizması; Sindirim/Absorbsiyon, (Glikoliz/Aerobik/Anaerobik), Glikoneojenez, Regülasyon, Cori Çevrimi, Fermentasyon Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Karbonhidrat Metabolizması; Pentoz Fosfat Yolu: Oksidatif ve Non-oksidatif Reaksiyonlar Anlatım, Tartışma
15 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Karbonhidrat Metabolizması;Regülasyon ve Calvin Çevrimi, Anaerobik Glikoliz Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Konukoğlu, D. (2017). Temel ve Klinik Biyokimya : Sağlık Hizmetleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları için. Nobel Tıp Kitapevi.
Aksoy, M. (2020). Beslenme Biyokimyası, 6. Baskı, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri
Gürdöl, F., (2014). Mum Işığında Yemek 'Beslenmenin Biyokimyası', 1. Baskı, Nobel Tıp Kitabevleri

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
3
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
3
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
3
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
2
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
3
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
3
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
2
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
5
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
2
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
2
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
0
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan client-specific nutritional treatments.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 2 28
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 20 20
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 10 10
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 32 0 102
Genel Toplam 102
Toplam İş Yükü / 25.5 4
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0