TR EN

ALAN ÇALIŞMASI II-T DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY442T ALAN ÇALIŞMASI II-T 8 2 2 2

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Yetişkin ve çocuk hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi için vaka çalışmaları, toplu beslenme sistemleri kapsamında menü planlama uygulamaları ile analitik düşünme, problem çözme ve mesleki yeterliliğine ilişkin bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Oryantasyon, yetişkin ve çocuk hastalıklarının tıbbi beslenme tedavisine yönelik vaka çalışmaları, gebelik, emzirme ve çocuk beslenmesi vaka çalışmaları, HACCP ilkeleri, menü planlama ve yönetim organizasyonlarına yönelik uygulama örnekleri.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Yetişkin ve çocuk hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerini kullanarak vaka sunumları hazırlar.
Vakaları eleştirel bir bakış açısıyla analiz eder ve uygun tıbbi beslenme tedavisini önerir.
Toplu beslenme sistemlerindeki sorunlara teorik yaklaşımlar geliştirerek uygun çözümlerle yanıt verir.
Teorik bilgileri kullanarak vaka analizleri sırasında karşılaşılan problemlere yanıt verir.
Vaka çalışmaları ile analitik düşünme, karar verme ve mesleki değerlendirme yetkinlikleri üzerinde çalışır.
Beslenme ve diyetetik alanında multidisipliner yaklaşımları vakalar üzerinden gösterir.
Vaka çalışmalarını sosyal çevre, kültürel yapı ve ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak analiz eder.
Beslenme yetersizlikleri, obezite, diyabet ve diğer halk sağlığı sorunlarına yönelik çözüm stratejileri önerir.
Yetişkin ve çocuk hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ile ilgili doğru bilgiyi seçer, analiz eder ve raporlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Oryantasyon Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
2 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Yetişkinlerde Enteral/ Parentral Beslenme Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
3 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Yeme Bozuklukları ve Beslenme Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
4 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Kanser ve Beslenme Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
5 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Nörolojik-Psikiyatrik Hastalıklar ve Beslenme Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
6 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Enfeksiyon Hastalıkları ve Beslenme Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
7 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Nadir Görülen Yetişkin Hastalıklar ve Beslenme Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Çocuklarda Malabsorpsiyon ve Beslenme Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
10 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Çocukluk Çağı Obezitesi ve Beslenme Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
11 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Çocuklarda Enteral/Parenteral Beslenme Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
12 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Toplu Beslenme Sistemlerine Yönelik Satın Alma/Depolama İşlemleri Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
13 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Toplu Beslenme Sistemlerine Yönelik Pişirme/Servis işlemleri Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
14 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Toplu Beslenme Sistemlerinde Çalışan/Personel ve Mutfak Hijyeni Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
15 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma Toplu Beslenme Sistemlerinede Çalışan Depolama/Servis Hijyeni Sunum/Anlatım, Örnek olay yöntemi, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Burke, L., & Deakin, V. (2015). Clinical sports nutrition (5th ed.). Australia: McGraw-Hill Education.
Puckett, R. P. (2012). Foodservice manual for health care institutions (4th ed.). J-B AHA Press.
Kagawa, M., Lee, M., & Binns, C. (2017). Nutrients in infancy. MDPI - Multidisciplinary Digital Publishing Institute.
Baysal, A. (2009). Beslenme (12th ed.). Hatiboğlu Basım ve Yayım.
Mahan, L. K., Escott-Stump, S., Raymond, J. L., & Krause, M. V. (2012). Krause's food & the nutrition care process [E-book]. Elsevier Health Sciences.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of Nutrition and Dietetic practice.
4
2
Define current knowledge and practices in Nutrition and Dietetics.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
1
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Asses general health problems related to nutrition.
5
2
Explain the Nutrition and Dietetic practices by using knowledge in this field.
5
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
0
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
5
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
0
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the information about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
1
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
4
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
4
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
0
2
Respond to clients' health, social and environmental problems.
5
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
5
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
5
5
Plan client-specific nutritional treatments.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 2 2 4
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 1 2 2
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 39 0 57
Genel Toplam 57
Toplam İş Yükü / 25.5 2,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 2,0