TR EN

GENERAL CHEMISTRY DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY147E GENERAL CHEMISTRY 1 2 2 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi ISMAIL A. M. ELHATY
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Madde, atomik, kimyasal bileşikler, kimyasal reaksiyonlar, sulu çözeltiler, gazlar ve basit gaz kanunları, atomik elektronik yapı, periyodik tablo, kimyasal bağlar, termokimya, kimyasal kinetik ve denge, asitler ve bazlar, çözeltiler gibi genel kimya konularına ilişkin bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Madde, atomik, kimyasal bileşikler, kimyasal reaksiyonlar, sulu çözeltiler, gazlar ve basit gaz kanunları, atomik elektronik yapı, periyodik tablo, kimyasal bağlar, termokimya, kimyasal kinetik ve denge, asitler ve bazlar, çözeltilerin özellikleri

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Çözeltilerdeki asit-baz dengesini hesaplar.
Çözeltilerin pH ve konsantrasyonlarını hesaplar.
Gaz kanunları hakkındaki soruları çözer.
İdeal gaz kanunu açıklar.
Maddenin özelliklerini açıklar.
Elementlerin atomik yapılarını ve özelliklerini Periyodik Tablodaki konumlarına göre tanımlar.
Elementlerin özelliklerini Periyodik Tablodaki konumlarına göre tanımlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Genel Kimyaya Giriş ve Bilimsel Yöntem Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Madde, Maddenin yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Maddelerin Sınıflandırılması ve Ayrılması Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Birimler ve Çevirme Faktörü Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Atom ve Atom Teorileri Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Atomlar ve Periyodik Tablo Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Mol Kavramı ve Avagadro Sayısı Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Kimyasal Bağlar Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma pH Kavramı Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Çözeltiler ve Çözünürlük Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Asitler Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Bazlar Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Gazlar Anlatım, Tartışma
15 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Kimyasal Reaksiyonlar Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Sackheim, G. (2002). An Introduction to Chemistry for Biology Students. 7th Edition. Pearson Benjamin Cummings.
Petrucci R.H, Harring F.G., Madura J.D., Bissonnette C. (2017). General Chemistry: Principles and Modern Applications 11th Edition.
Brown, T. L., LeMay, H. E., & Bursten, B. E. (2018). Chemistry: the central science (14th ed.). USA: Pearson Educación.
Tro, N. J. (2022). Chemistry: A Molecular Approach (5th ed.). USA: Pearson Boston.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of nutrition and dietetic practice.
4
2
Define current knowledge and practices in the field of Nutrition and Dietetics.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
4
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess general health problems related to nutrition.
5
2
Explain the Nutrition and Dietetics practices by using knowledge in this field.
5
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
1
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
3
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
1
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the knowledge about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
4
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
4
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
0
2
Respond to patients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan patients-specific nutritional treatments.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 4 56
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 51 0 128
Genel Toplam 128
Toplam İş Yükü / 25.5 5
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0