TR EN

MATERNAL AND CHILD NUTRITION DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY244E MATERNAL AND CHILD NUTRITION 4 4 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Gebelik ve emziklilik dönemindeki fizyolojik değişiklikler, beslenme gereksinimlerine uygun diyet programlarının oluşturulması, bebek ve çocukların gelişim dönemlerine ve yaş gruplarına göre enerji ve besin ögesi gereksinimleri, beslenme ile ilgili sorunları, çözüm önerileri ve diyet tedavisine ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Dünyada ve Türkiye’de anne ve çocuk beslenmesinin önemi, gebelik öncesi dönemde beslenme, gebelik ve emziklilik döneminde oluşan fizyolojik değişiklikler, beslenme gereksinmeleri hesaplanması ve beslenme planlaması, 0-1 yaş bebek beslenmesi, anne sütü, tamamlayıcı beslenme ve bebek formülaları, oyun çağı, okul öncesi , okul çağı ve adölesan dönemin özellikleri, enerji ve besin ögesi gereksinimleri, beslenme ile ilgili sorunları, çözüm önerileri ve diyet tedavisi.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Dönemlerine göre çocukların beslenme sorunlarını tanımlar.
Dönemlerine göre gebelik ve beslenme ilişkisini yorumlar.
Gebelik-emziklilik döneminde besin ögesi gereksinimleri hesaplar.
Farklı yaş gruplarındaki çocuklarda besin ögesi gereksinimleri hesaplar.
Gebelik-emziklilik dönemi için beslenme önerilerini özetler.
Gebelik-emziklilik dönemi için gereksinimlerine uygun beslenme programı düzenler.
Farklı yaş gruplarındaki çocuklarda beslenme ilkelerini açıklar.
Farklı yaş gruplarındaki çocuklarda beslenme sorunlarına yönelik çözüm önerilerini özetler.
Farklı yaş gruplarındaki çocuklarda gereksinimlere uygun beslenme tedavisi düzenler.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Dünyada ve Türkiye'de Anne ve Çocuk Beslenmesinin Önemi ve Çocuklarda Büyümenin İzlenmesi Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
2 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Gebelik Fizyolojisi ve Beslenme İlkeleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
3 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Gebelik Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
4 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Emziklilik Fizyolojisi ve Beslenme İlkeleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
5 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Emziklilik Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
6 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma 0-1 Yaş Beslenme İlkeleri ve Anne Sütünün Önemi Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
7 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma 0-1 Yaş Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Okul Öncesi Dönemi Beslenme İlkeleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
10 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Okul Öncesi Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
11 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Okul Çağı Dönemi Beslenme İlkeleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
12 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Okul Çağı Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
13 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Adölesan Dönemi Beslenme İlkeleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
14 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Adölesan Dönemi Beslenme Planlaması Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
15 Literatür tarama, Web tabanlı araştırma Vaka Çözümleri Sunum/Anlatım, Örnek Olay/vaka çalışması, Probleme dayalı öğrenme
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Morrison J.L., Regnault T.(2013). Nutrition in Pregnancy: Volume I, MDPI ( Multidisciplinary Digital Publishing Institute), ISBN: 9783038423676; 9783038423669..
Morrison J.L., Regnault T.(2017). Nutrition in Pregnancy: Volume II, MDPI ( Multidisciplinary Digital Publishing Institute), ISBN: 9783038423690; 9783038423683.
Krause, M. V., & Mahan, L. K. (2021). Krause and Mahan's Food & the Nutrition Care Process. Elsevier.
Brown, J. E. (2016). Nutrition through the life cycle. Cengage Learning.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of nutrition and dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in the field of Nutrition and Dietetics.
5
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
5
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess general health problems related to nutrition.
4
2
Explain the Nutrition and Dietetics practices by using knowledge in this field.
5
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
5
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
5
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
4
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the knowledge about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
5
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
5
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
3
2
Respond to patients' health, social and environmental problems.
5
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
5
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
3
5
Plan patients-specific nutritional treatments.
5

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 14 2 28
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 65 0 128
Genel Toplam 128
Toplam İş Yükü / 25.5 5
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0