TR EN

COMMUNITY NUTRITIONAL ASSESSMENT DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY347E COMMUNITY NUTRITIONAL ASSESSMENT 5 2 2 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. MÜNEVVER BAŞAK ONAT
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Toplum beslenmesini ve beslenme durumunun saptanması yöntemlerini öğrenme, açıklama ve bu yöntemleri hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumunun saptanmasında uygulamaya ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Toplum beslenmesi, beslenme durumunun saptanması yöntemleri, beslenme durumunu tarama testleri ulusal ve uluslararası besin ve beslenme politikaları.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Toplumda beslenme durumunun saptanmasının önemini açıklar.
Toplum beslenmesi ve toplumda beslenme durumunu saptama yöntemlerini anlatır.
Yetişkinlerde antropometrik ölçümleri açıklar.
Yetişkinlerde antropometrik ölçümlerin pratik uygulamasını gösterir.
Çocuklarda antropometrik ölçümleri açıklar.
Klinik bulgular ve biyokimyasal testleri tanımlar ve önemini açıklar.
Biyofizik testleri tanımlar ve önemini açıklar.
Besin tüketim saptama yöntemlerini açıklar.
Sağlık araştırmaları ve diyet kalite indekslerini anlatır.
BEBİS programını tanımlar.
Malnütrisyon, beslenme durumunu tarama testleri ve değerlendirmesini açıklar.
Malnütrisyon, beslenme durumunu tarama testleri ve değerlendirmesinin pratikte kullanımını gösterir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması Giriş Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
2 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Toplum Beslenmesi ve Toplumda Beslenme Durumunu Saptama Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
3 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Yetişkin) Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
4 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Yetişkin Uygulama) Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
5 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Çocuk) ve WHO ANTHRO Programı Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
6 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Klinik Bulgular ve Biyokimyasal Testler Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
7 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Biyofizik Testler Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Besin Tüketim Saptama Yöntemleri-I Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
10 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Besin Tüketim Saptama Yöntemleri-II Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
11 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Sağlık Araştırmaları ve Diyet Kalite İndeksleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
12 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma BEBİS Programı Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
13 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Malnütrisyon, Beslenme Durumunu Tarama Testleri ve Değerlendirmesi I Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
14 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Malnütrisyon, Beslenme Durumunu Tarama Testleri ve Değerlendirmesi II Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
15 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Malnütrisyon, Beslenme Durumunu Tarama Testleri ve Değerlendirmesi Uygulama Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Dubois D.J., Ibarluzea I., Winjkoop I. (2016). Today’s Nutrition and Tomorrow’s Public Health: Challenges and Opportunities, Frontiers Media SA, ISBN: 9782889198184.
Boyle, M. A. (2021). Community nutrition in action. Cengage Learning.
Krause, M. V., & Mahan, L. K. (2021). Krause and Mahan's Food & the Nutrition Care Process. Elsevier.
De Onis, M., Garza, C., Onyango, A. W., & Borghi, E. (2007). Comparison of the WHO child growth standards and the CDC 2000 growth charts. The Journal of nutrition, 137(1), 144-148.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess the knowledge of all disciplines that examine the relationship between humans, the environment and food and form the basis of nutrition and dietetic practice.
5
2
Define current knowledge and practices in the field of Nutrition and Dietetics.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use up-to-date technological resources in the process of obtaining and providing information in the field of Nutrition and Dietetics.
4
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Assess general health problems related to nutrition.
5
2
Explain the Nutrition and Dietetics practices by using knowledge in this field.
3
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply legal and ethical principles in the use of knowledge in the field of Nutrition and Dietetics.
3
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply knowledge and skills in the field of Nutrition and Dietetics.
3
2
Follow the plans, policies, laws, regulations and legislations that affect the dietitian profession.
4
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the knowledge about Nutrition and Dietetics with a critical perspective.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Follow new developments in the field of Nutrition and Dietetics with sufficient foreign language knowledge.
3
2
Communicate effective verbal and written interaction between individuals.
4
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the factors affecting the food quality of the individual and society in the production-consumption chain.
0
2
Respond to patients' health, social and environmental problems.
0
3
Evaluate the nutritional status of the patients.
0
4
Interpret the clinical findings of the patients in terms of nutrition.
0
5
Plan patients-specific nutritional treatments.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 14 2 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 100
Genel Toplam 100
Toplam İş Yükü / 25.5 3,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0