Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
GSY230 | YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMESİ YÖNETİMİ | 4 | 3 | 3 | 6 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmelerindeki yönetimsel sürecini anlatmaktır. |
İçerik: | Bu dersin içeriği yönetim fonksiyonları, teslim alma, depolama, üretim gibi işletmedeki fonksiyonlar hakkında detaylı bilgileri içermektedir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Öğrenciler yiyecek-içecek endüstrisi hakkında açıklama yapar. |
Öğrenciler yiyecek-içecek işletmelerindeki iş akışlarını tanımlar. |
Öğrenciler yiyecek-içecek işletmelerinin yönetim fonksiyonlarını sınıflandırır. |
Yiyecek-içecek endüstrisi ile ilgili gelişmeleri değerlendirir. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmeleri | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
2 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
3 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Yönetimi | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
4 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Satın Alma | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
5 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Teslim Alma | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
6 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Depolama | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
7 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Üretim | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Servis | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
10 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir ve Maliyet Kontrolü | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
11 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yeni Trendler | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
12 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
13 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Konuk İlişkileri | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
14 | Liteatür Taraması | Yiyecek İçecek İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
15 | Liteatür Taraması | Ders tekrarı | Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Koçak, N., (2016). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay, Ankara. |
Sezerel, H., ve Doğdubay, M. (2018). Yiyecek İçecek Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi. |
Sökmen, A. (2020). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define basic concepts about gastronomy.
|
2 | |||||
2 |
Interpret the basic concepts, areas and approaches related to the field.
|
2 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Relate the information and facts about the field to the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
|
2 | |||||
2 |
Compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
|
1 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Categorize food hygiene and safety into accepted standards and practices.
|
3 | |||||
2 |
Prepare the technical infrastructure and contents of kitchen activities.
|
3 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
|
1 | |||||
2 |
Collaborate with shareholders in the field to bring new ideas, products to the market.
|
3 | |||||
3 |
Integrate basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
|
2 | |||||
4 |
Plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
|
3 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Calculate costs in the food and beverage field.
|
3 | |||||
2 |
Carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in food and beverage business.
|
3 | |||||
3 |
Organizes participation to national and international competitions and fairs in its field.
|
1 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Examine developments, changes and innovations in the field by accepting the lifelong learning as a principle.
|
2 | |||||
2 |
Find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
|
3 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Express their ideas using presentation and communication techniques in deliberate and verbal ways.
|
1 | |||||
2 |
Organize activities related to the field.
|
1 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Interpret ethical values and legal regulations related to their profession in the direction of the substances in the legislation.
|
3 | |||||
2 |
Design social and social projects in his / her field using historical, cultural and geographical riches.
|
1 | |||||
3 |
Perform scientific researches using knowledge and skills related to his field.
|
1 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 4 | 56 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 4 | 56 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 2 | 18 | 36 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 34 | 0 | 158 |
Genel Toplam | 158 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 6,2 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 6,0 |