TR EN

SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
SBU109 SİYASET BİLİMİNE GİRİŞ 1 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi BAHRİ MERT DEMİR
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Dersin amacı, siyasal bilimlerle ilgili genel kavramları bağımsız düşüncenin gelişimi için öğretmek ve öğrencilere Siyaset Bilimi hakkında temel bilgileri aktarmaktır.
İçerik: Dersin içeriği, siyaset, iktidar, meşruiyet ve otorite gibi kavramların anlamı; modern devletin doğuşu; milliyetçilik; çağdaş siyasal ideolojiler; demokrasi ve otoriteryanizm gibi farklı rejim türleri; siyasal partiler ve çıkar gruplarıdır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Siyaset biliminin ana düşünce, teori ve yaklaşımlarını doğru bir şekilde listeler.
Siyaset biliminin temel kavramlarını tanımlar.
Siyaset bilimi ve alt disiplinlerine yön veren yöntem ve konuya dair bilimsel gelişmeleri hatırlayıp aktarır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Okuma ve kaynak tarama Siyaset Bilimine Giriş, derste işlenecek temel kavramlar ve dersin içeriğiyle ilgili ön bilgi. Anlatım tartışma
2 Okuma ve kaynak tarama Siyaset nedir? Siyasetin farklı tanımları. Siyaset biliminin tanımlanması ve temel yaklaşımlar. Kavram-Model-Teori-Paradigma gibi kavramların tanımı ve siyaset bilimi ile ilişkisi. Anlatım tartışma
3 Okuma ve kaynak tarama Devlet nedir? Farklı devlet tanımlamaları. Devletin Temel Ögeleri. Devletin görevi. Anlatım tartışma
4 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İktidar Anlatım tartışma
5 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İktidarın Meşruluk Temelleri Anlatım tartışma
6 Okuma ve kaynak tarama Sosyal Tabakalaşma ve Siyasal İktidar Anlatım tartışma
7 Okuma ve kaynak tarama Yönetenler ve Yönetilenler Ayrımı Anlatım tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Okuma ve kaynak tarama Siyasal Katılma Anlatım tartışma
10 Okuma ve kaynak tarama Kamuoyu Anlatım tartışma
11 Okuma ve kaynak tarama Siyasal Partiler Anlatım tartışma
12 Okuma ve kaynak tarama Siyasal Parti Sistemleri Anlatım tartışma
13 Okuma ve kaynak tarama Baskı Grupları Anlatım tartışma
14 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İdeolojiler: Liberalizm, Muhafazakarlık, Sosyalizm Anlatım tartışma
15 Okuma ve kaynak tarama Siyasal İdeolojiler: Liberalizm, Muhafazakarlık, Sosyalizm Anlatım tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Kapani, M. (2017). Politika Bilimine Giriş. Ankara: BB101 Yayınları.
Heywood, A. (2013). Siyaset. İstanbul: Adres Yayınları.
Öztekin, A. (2016). Siyaset Bilimine Giriş. 10. Baskı. Ankara: Siyasal Kitabevi.
Taşkın, Y. (2014). Siyaset: Kavramlar, Kurumlar, Süreçler. 1. Baskı. İstanbul: İletişim Yayınları.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts about gastronomy.
0
2
Interpret the basic concepts, areas and approaches related to the field.
0
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Relate the information and facts about the field to the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
1
2
Compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
0
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Categorize food hygiene and safety into accepted standards and practices.
0
2
Prepare the technical infrastructure and contents of kitchen activities.
0
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
0
2
Collaborate with shareholders in the field to bring new ideas, products to the market.
0
3
Integrate basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
0
4
Plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
0
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Calculate costs in the food and beverage field.
0
2
Carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in food and beverage business.
0
3
Organizes participation to national and international competitions and fairs in its field.
0
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Examine developments, changes and innovations in the field by accepting the lifelong learning as a principle.
1
2
Find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
0
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Express their ideas using presentation and communication techniques in deliberate and verbal ways.
0
2
Organize activities related to the field.
0
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Interpret ethical values and legal regulations related to their profession in the direction of the substances in the legislation.
0
2
Design social and social projects in his / her field using historical, cultural and geographical riches.
0
3
Perform scientific researches using knowledge and skills related to his field.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 11 2 22
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 3 21
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 5 3 15
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 39 0 102
Genel Toplam 102
Toplam İş Yükü / 25.5 4
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0