Kodu |
Dersin Adı |
Yarıyıl |
Süresi(T+U) |
Kredisi |
AKTS Kredisi |
ISL336 |
ÜRETİM YÖNETİMİ |
6 |
3 |
3 |
7 |
DERS BİLGİLERİ |
Dersin Öğretim Dili : |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli |
- |
Dersin Koordinatörü |
Dr.Öğr.Üyesi ÇAĞLA TUĞBERK ARIKER |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi |
|
Ders Ön Koşulu |
Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
Amaç: |
Dersin amacı, Üretim yönetimi alanındaki temel kavramları ve başlıca karar konularını ortaya koymak, uygun çözüm aralıklarını göstermek; Üretim/işlemler yönetimindeki başlıca yöntem ve araçları tanıtmak, bir mamulü elde mevcut kaynakları en ekonomik şekilde kullanarak istenilen miktar, kalite ve zaman koşullarına uygun en düşük fiyatla üretmenin ne şekilde yapılabileceğini ifade etmektir. |
İçerik: |
Dersin içeriği, Üretim yönetiminin temel kavramlarının, üretim sistemlerinin öğrenilmesinin yanında verimliliğin anlaşılması. Mamul tasarımı nasıl yapılır, talebi nasıl tahmin ederiz ile teknoloji seçiminde nelere dikkat etmeliyiz vb. üretim safhalarının incelenmesi ve yorumlanmasının yapılmasıdır. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
Süreç ve teknoloji seçimini tanımlar |
Kapasite planlamasını açıklar |
Kalite yönetimi ve proje planlama ile verimlilik modellerini tartışır |
Üretim yönetimi ve küresel rekabetin ilişkisini değerlendirir |
Üretim stratejileri ve ürün tasarımını analiz eder. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
Hafta |
Ön Hazırlık |
Konular |
Yöntem |
1 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Üretim Yönetiminin Temel Kavramları |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
2 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Üretim Sistemleri |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
3 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Verimlilik |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
4 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Mamul Tasarımı |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
5 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Mamul Tasarımı |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
6 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Teknoloji Seçimi |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
7 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Kuruluş Yerinin Seçimi |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Kitabın ilgili bölümleri |
İşyeri Düzenleme |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
10 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Lojistik Yönetimi |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
11 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Kapasite Planlaması |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
12 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Tamir-Bakım Planlaması |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
13 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Stok Kontrolü |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
14 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Üretim Yönetiminin Temel Kavramları |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
15 |
Kitabın ilgili bölümleri |
Üretim Sistemleri |
Anlatım-Örnekler-Soru ve Cevaplar |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
KAYNAKLAR |
Kobu, B. (2010). Üretim Yönetimi. Beta Yayınları. |
Yamak, O. (1999). Üretim Yönetimi. Basım, İstanbul: Alfa. |
Buffa, E. S. (1973). Modern production management (No. TS155. B8313 1965.). Wiley. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi |
Etkinlik Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
Açıklama |
(0) Etkisiz |
(1) En Düşük |
(2) Düşük |
(3) Orta |
(4) İyi |
(5) Çok İyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of business.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Explain business functions and processes based on current scientific sources.
|
|
|
2 |
|
|
|
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Relate internationally valid business cases with the theories and concepts of other social sciences.
|
|
|
2 |
|
|
|
SKILLS |
Cognitive |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has.
|
|
|
|
3 |
|
|
SKILLS |
Practical |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Use the theoretical and factual knowledge in business for occupational practices.
|
|
|
|
3 |
|
|
2 |
Solve individual and organizational problems in business life.
|
|
|
2 |
|
|
|
3 |
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Plan research and work using knowledge and skills gained in the field of business.
|
|
|
|
3 |
|
|
2 |
Organize the activities for organizational goals and purposes independently.
|
|
|
|
3 |
|
|
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments.
|
|
|
|
|
4 |
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on business to related stakeholders in written and verbal ways.
|
|
|
|
|
4 |
|
2 |
Use the information and communication technology software and equipment required for business.
|
|
|
|
|
|
5 |
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Apply the social, scientific, cultural and ethical values at the stages of the collection of data, their implementation, interpretation and announcement of results in the field of business.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life.
|
|
|
|
|
4 |
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik(hafta sayısı) |
Süresi(saat sayısı) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
3 |
42 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
2 |
6 |
12 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
14 |
1 |
14 |
Ödev |
14 |
2 |
28 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
14 |
1 |
14 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
1 |
10 |
10 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
1 |
10 |
10 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
76 |
0 |
174 |
|
Genel Toplam |
174 |
|
|
Toplam İş Yükü / 25.5 |
6,8 |
|
|
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi |
7,0 |
|