MALZEME BİLGİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. DAMLA YAĞCI
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. HASAN HÜSEYİN TAŞER

Amaç: İmalat teknikerleri için gerekli olan insanların ve endüstrinin ihtiyaçlarını karşılayacak malzeme üretim yöntemlerinin olduğunu veya üretilmiş malzemelerin özelliklerinin değiştirilebilir olduğunun kavrayabilme. Endüstriyel alanda kullanılan malzemelerin çeşitlerini tanıyabilme, temel özelliklerini kavrayabilme, Kullanım yerleri ve tasarım için en uygun malzemeleri seçebilme. Malzemeleri sınıflandırabilmek, içyapılarını tanımak, Fe-C denge diyagramını yorumlayabilmek, çelik sertleşmesi ve standartları kavratmak amaçlanmaktadır.
İçerik: Temel malzeme bilgisi, elementler ve elementlerin özellikleri, malzeme kompozisyonları, Fe elementindeki alaşımlar ve etkileri, demir-denge diyagramı, malzeme seçimindeki etmenler konularını kapsamaktadır.

1 Kitap Malzemelerin mekanik, fiziksel, kimyasal ve ısıl özellikleri, metallerin sınıflandırılması. Kullanılacak malzeme grubu, tercih sebebi. Anlatım
2 Kitap Atomik yapı, atom modelleri, atomik bağlar. Birim hücre, uzay kafesi, Bravais kafesler. Anlatım
3 Kitap Atomik dolgu faktörü, yoğunlukların kristal yapıdan bulunuşu, allotropi. Katılaşma-ergime davranışları, saf ve alaşımlı malzemenin soğuması. Anlatım
4 Kitap Dentritik yapı, denge diyagramları ve tipleri. Demir –karbon denge diyagramı. Anlatım
5 Kitap Demir-Karbon Denge diyagramı Anlatım
6 Kitap Östenit, ferrit, perlit, sementit, ledeburit kavramları. Anlatım
7 Kitap Denge diyagramındaki kritik sıcaklıklar, alaşım elementlerinin katkıları. Anlatım
9 Kitap Ders tekrarı ara sınav Anlatım
10 Kitap Tahribatlı muayenelerin sınıflandırılması. Sertlik ölçümü: Brinell, Rockwell ve Vickers sertlik ölçümleri Anlatım
11 Kitap Çekme testi kavramlar, basma testi numuneler Anlatım
12 Kitap Burma deneyi, Eğme ve katlama deneyleri. Çentikli darbe deneyleri ve numuneler. Anlatım
13 Kitap Endüstriyel polimerizasyon metodları, kompozit Anlatım
14 Kitap Yorulma tanımı ve türleri, Wöhler diyagramı. Sıcak ve soğuk şekillendirme, % redüksiyon oranı. Anlatım
15 Kitap Polimer kavramı, polimerizasyon, termoset ve termoplastikler. Korozyonun oluşumu, türleri, önleme ve koruma metotlerı Anlatım

KAYNAKLAR Malzeme Bilgisi- Prof. Dr. Hayri Yalçın, Doç. Dr. Metin Gürü

Hibrid ve elektrikli taşıtların, temel bilgi ve becerilerine sahip olur.
Yeni nesil tasarım ve teknolojileri bilir ve uygular.
Alanı ile ilgili problemlere çözüm üretir ve uygulamasını gerçekleştir.
Bilgiyi teorikten uygulamaya geçirme yeteneğine sahiptir.
Yenilik ve değişime açık fikirler oluşturur.
Elektrikli araçlarda kullanılan sensörleri, bataryaları vb. donanımların işlevlerini ve görevlerini bilir.
Hibrid ve elektrikli araçlarda kullanılan parçaların (örn. Krank mili-kam mili-supap mekanizması, batarya sistemleri, elektrikli ve benzinli motorlar vb.) fonksiyonlarını ve nasıl üretildiğini anlar ve çalışmasını kavrar.
Mesleğinin gerektirdiği etik konularda bilgi sahibi olur.
Üretim ve laboratuvar çalışmalarında bireysel ve takım halinde çalışmanın önemini bilir ve uygulayabilir.
Hibrid ve elektrikli taşıt teknolojisinin kullanıldığı alanlarda ki çalışma koşullarında, öngörülmeyen durumlarla ilgili sorunları belirler ve çözüm arar.
Verilen işlerin sorumluluğunu üstlenme yetkinliğine sahip olur.
Hibrit ve elektrikli taşıt teknolojisinde problem çözebilme ve risk alabilme yetkinliğin sahip olur.
Kendisine verilen işleri/projeleri başlangıç aşamasından olgunluk aşamasına kadar getirebilme düzeyine sahip olur.
Meslek ile ilgili iki ve üç boyutlu tasarım programlarını kullanmayı bilir.
Genel bilgisayar kullanma bilgilerine sahip olur; programları iyi derecede kullanabilir.
Yaşam boyunca öğrenmenin önemini benimser bunun yanında sosyal, teknolojik ve kültürel açıdan kendini geliştirme becerisine sahip olur.
Takım çalışması yapabilir; proje ve sunum hazırlayabilme becerisine sahip olur.

Toplam İş Yükü / 25.5 5,1