İDARE HUKUKU VE YARGILANMASI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. BUĞRAHAN ERGÜN
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi ŞEYDA ŞANLI

Amaç: Dersin amacı, idare hukuku ve idare yargıya egemen olan ilkeleri ele alarak, idari yargı rejiminin varlığının idari uyuşmazlıkları çözmedeki önemini vurgulamak ve idari yargılama hukukuna ilişkin temel hukuk bilgisi kazandırmaktır.
İçerik: Bu ders İdare Kavramı, İdare Hukukunun Özellikleri ve Kaynaklar, İdare Hukukuna Hakim Olan İlkeler: Merkezden Yönetim İlkesi, Yerinden Yönetim İlkesi, İdarenin Bütünlüğü İlkesi, Hiyerarşi ve Vesayet, Türk İdare Teşkilatı: Merkezden Yönetim, Türk İdare Teşkilatı: Yerinden Yönetim Kuruluşları, Bireysel İdari İşlemler, Düzenleyici İdari İşlemler, İdari Sözleşmeler, İdarenin Faaliyetleri: Kamu Hizmeti ve Kolluk, Kamu Malları, İdarenin Mal Edinme Usulleri, İdarenin Sorumluluğu, İdari Dava Türleri, İdari Yargı Teşkilatı ve Yürütmenin Durdurulması konularını içerir.

İdare hukukunun temel kavramlarını ve idari teşkilata hakim olan temel ilkeleri tanımlar.
İdari işlemler ve idari sözleşmeler konularını bilir.
İdarenin kamu hizmeti ve kolluk faaliyetlerini değerlendirir.
İdari yargı örgütü ve idari dava türlerini tanımlar.
İdari bir davada yürütmenin durdurulması kararı verilmesinin şartlarını tanımlar.

1 Kaynak Taraması İdare Kavramı, İdare Hukukunun Özellikleri ve Kaynaklar Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
2 Kaynak Taraması İdare Hukukuna Egemen Olan İlkeler: Merkezden Yönetim İlkesi, Yerinden Yönetim İlkesi Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
3 Kaynak Taraması İdarenin Bütünlüğü İlkesi, Hiyerarşi ve Vesayet Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
4 Kaynak Taraması Türk İdare Teşkilatı: Merkezden Yönetim Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
5 Kaynak Taraması Türk İdare Teşkilatı: Yerinden Yönetim Kuruluşları Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
6 Kaynak Taraması Bireysel İdari İşlemler, İdari İşlemlerin Unsurları Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
7 Kaynak Taraması İdari İşlemlerin Unsurları, Düzenleyici İdari İşlemler Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
9 Kaynak Taraması İdari Sözleşmeler Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
10 Kaynak Taraması İdarenin Faaliyetleri:Kamu Hizmeti ve Kolluk Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
11 Kaynak Taraması Kamu Malları, İdarenin Mal Edinme Usulleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
12 Kaynak Taraması İdarenin Sorumluluğu Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
13 Kaynak Taraması İdari Dava Türleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
14 Kaynak Taraması İdari Yargı Teşkilatı Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.
15 Kaynak Taraması Yürütmenin Durdurulması Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap.

Gözler, K.(2017). Kısa İdare Hukuku. Ankara: Ekin Yayıncılık
Çağlayan, R.(2018). İdari Yargılama Hukuku Temel Bilgiler. Ankara: Seçkin Yayıncılık

KNOWLEDGE
Theoretical
To have theoretical and practical knowledge at law.
The ability to understand the basic concepts of law and the basic features of principal disciplines of law.
KNOWLEDGE
Factual
To have theoretical and practical knowledge at basic level which are supported by course books, practical equipment and other scientific sources that contains up-to-date information in the field of study based on the competencies acquired in secondary school level.
SKILLS
Cognitive
Ability to think in analytical way.
To get competence in using the acquired basic-level theoretical and practical knowledge in the next level of education in the same field or in another field at the same level.
SKILLS
Practical
The ability to analyse and evaluate the data, to identify and analyse problems, and to produce solutions based on proofs by using the acquired basic-level knowledge and skills.
To write on Turkish F keyboard with using 10 finger technique
Autonomy & Responsibility
The ability to carry out independently a basic-level work project in the field of study.
The ability to take responsibility as a member of a team for solving unpredictable complex problems that arise in practice in the field of study.
The ability to manage activities for the professional development of subordinate individuals within the framework of a project.
Learning to Learn
The ability to evaluate in a critical manner the acquired basic-level knowledge and skills, and to decide upon and meet learning needs.
To acquire the awareness of life-long learning.
Communication & Social
The ability to express opinions on the field-related in written and verbal form.
The ability to share views and suggestions for problems on the field of study, with professional and unprofessional individuals.
Occupational and/or Vocational
To have scientific, cultural and ethical values concerning the procedures of gathering, analysing and evaluating of the data in the field of study.
The ability to institute proceedings.
To have knowledge about the execution proceeding and bankrupt.

Toplam İş Yükü / 25.5 5,9