TR EN

NUTRITION EDUCATION AND COUNSELING DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY241E NUTRITION EDUCATION AND COUNSELING 3 2 2 2

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. MÜNEVVER BAŞAK ONAT
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Öğrenme kuramları, beslenme eğitimi ve danışmanlık programları çerçevesinde, eğitimde hedef belirleme, iletişim teknikleri, eğitim planlama, değerlendirme ve motivasyonel görüşme konularına ilişkin bilgi, beceri ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Öğrenme kuramları, eğitim ve beslenme eğitimi,eğitimde hedef ve davranış belirleme, eğitim yöntemleri ve araçları, beslenme okuryazarlığı, yetişkin ve çocuk eğitiminin temel özellikleri, eğitim planlama ve değerlendirme, iletişim teknikleri, motivasyonel görüşme teknikleri, rol yapma tekniği ve uygulamalar, danışmanlık programı örnekleri.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Eğitimin, öğrenmenin tanımını ve arasındaki farkları açıklar.
Bazı öğrenme kuramlarını tanımlar.
Beslenme eğitiminin önemini örneklerle açıklar.
Eğitim yöntemlerini ve yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarını sıralar.
Eğitim yöntemlerini uygularken dikkat edilmesi gereken kuralları takip eder.
Beslenme eğitimi materyalleri hazırlar.
Beslenme eğitiminde mobil/web tabanlı teknoloji kaynaklarını kullanır.
Çocuk ve yetişkin gibi farklı birey ve gruplara eğitim programları hazırlar.
Bireylerin kültürel ve demografik özelliklerini dikkate alarak beslenme eğitimini takip eder.
Tüketicilerin bilgi, tutum ve davranışlarının düzeltilmesine yönelik kavramları ilişkilendirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Öğrenme: Klasik Koşullanma ve Edimsel Koşullanma Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
2 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Öğrenme: Bilişsel Öğrenme Teorisi ve Gözlemsel Öğrenme Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
3 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenmede Davranış Değişikliği Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
4 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Eğitim ve Beslenme Eğitimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
5 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenme Eğitim Programı Geliştirme ve Değerlendirme Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
6 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenme Eğitimi Materyalleri ve Hazırlanması Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
7 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenme Okuryazarlığı ve Ölçümü Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Yetişkinlerde Beslenme Eğitimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
10 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Çocuklarda Beslenme Eğitimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
11 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyenler İçin İletişim Becerileri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
12 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenme Danışmanlığı Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, role play
13 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Diyetisyenler için Motivasyonel Görüşme Teknikleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, role play
14 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı İçin Rol Yapma Tekniğiyle Uygulamalar Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
15 Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma Dünyadan Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık Programı Örnekleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, grup çalışmas
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Melrose, S., Park, C., & Perry, B. (2013). Teaching health professionals online: Frameworks and strategies. Athabasca University Press.
Dubois, D. J., Ibarluzea, I., & Winjkoop, I. (2016). Today’s nutrition and tomorrow’s public health: Challenges and opportunities. Frontiers Media SA.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
3
2
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
3
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
3
2
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
3
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
3
2
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
3
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
3
2
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
3
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
2
2
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
2
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
2
2
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
2
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
2
2
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
2
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
2
2
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
2

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 2 1 2
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 39 0 53
Genel Toplam 53
Toplam İş Yükü / 25.5 2,1
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 2,0