TR EN

PUBLIC HEALTH NUTRITION DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY246E PUBLIC HEALTH NUTRITION 4 2 2 3

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi AYLAR KARGAR MOHAMMADINAZHAD
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Toplum ve bireylerin beslenme durumlarını saptama, sık görülen beslenme sorunlarını tanımlama ve bu sorunların epidemiyolojisini inceleme yoluyla ulusal beslenme planları ve politikalarına ilişkin bilgi ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Toplum beslenmesi ve toplum sağlığında beslenmenin önemi, toplum sağlığı diyetisyeni görevleri, özel gruplardaki beslenme sorunları, gebelik ve emziklilik dönemlerinde beslenme, 0-1 yaş çocuk beslenmesi, yaşlılık döneminde beslenme, sporcu beslenmesi, işçi beslenmesi, toplumda vitamin ve mineral eksiklikleri, afet durumunda besin ve beslenme, ulusal besin ve beslenme politikaları.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Toplum sağlığında beslenmenin önemini açıklar.
Toplum sağlığı diyetisyeni görevlerini tanımlar.
Özel gruplardaki beslenme sorunlarını örneklerle açıklar.
Gebelik döneminde beslenme gereksinimlerini hesaplar.
Emziklilik dönemindeki beslenme gereksinimlerini hesaplar.
0-1 yaş çocuk beslenmesinin önemini açıklar ve gereksinimlerini hesaplar.
Yaşlılık dönemi beslenme sorunlarını örneklerle açıklar.
Sporcularda beslenme gereksinimlerini tanımlar.
İşçi beslenmesi ile ilgili sorunları açıklar.
Toplumda beslenmeye bağlı kronik hastalıklarının epidemiyolojisini analiz eder.
Toplumdaki vitamin ve mineral yetersizliklerinin nedenlerini açıklar .
Afet durumlarında beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için uygun çözümler üretir.
Ulusal besin ve beslenme politikalarının toplum sağlığı üzerindeki etkilerini analiz eder.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Toplum Beslenmesi, Toplum Sağlığında Beslenmenin Önemi ve İlgi Alanları Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
2 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Toplum Sağlığı Diyetisyenin Görevleri, Ödevlerin Verilmesi ve Açıklanması Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
3 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Özel Gruplarda Beslenme Sorunları Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
4 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Gebelik Döneminde Beslenme Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Emziklilik Döneminde Beslenme Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma 0-1 yaş Çocuk Beslenmesi Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Yaşlılık Döneminde Beslenme Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Sporcularda Beslenme Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
10 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma İşçi Beslenmesi Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Toplumda Vitamin Eksiklikleri Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Toplumda Mineral Eksiklikleri Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
13 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Afet Durumunda Besin ve Beslenme, Ödevlerin Toplanması ve Değerlendirilmesi Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
14 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Ulusal Besin ve Beslenme Politikaları Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Uluslararası Besin ve Beslenme Politikaları Anlatım, Tartışma, Bireysel Çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Gibson RS. (2005). Principles of Nutritional Assessment, Oxford University Press, NY, USA
Victor R. Preedy, Ronald Ross Watson and Colin R. Martin, (2010). Handbook of Behavior Food and Nutrition. Springer, Electronic Book.
Edelstein, S. (2017). Nutrition in public health. Retrieved from https://search.proquest.com.
Mahan, L. K., Escott-Stump, S., Raymond, J. L.; Krause, M. V. (2012). Krause's food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
Ara Sınav (Vize) 1 40
Ödev Değerlendirme 1 10
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50
TOPLAM 3 100
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
4
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
4
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
4
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
4
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
3
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
3
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
3

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 1 7 7
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 52 0 72
Genel Toplam 72
Toplam İş Yükü / 25.5 2,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 3,0