TR EN

ORGANİK KİMYA DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY148 ORGANİK KİMYA 2 2 2 2

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Organik kimyanın temel prensipleri, organik bileşiklerin adlandırılması, yapısı ve özelliklerine ilişkin bilgi ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Organik kimyaya giriş, kimyasal bağlar, molekül orbitalin tanımı ve özellikleri ile doymuş hidrokarbonlar, alkoller, eterler, aldehitler, ketonlar, karboksilik asitler, esterler, aminler ve amidlerin adlanlarılması, yapısı ve özellikleri.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Organik kimyanın temel ilkelerini açıklar.
Organik kimyada temel kimyasal bağları açıklayarak moleküler orbital teorisi ile ilişkilendirir.
Organik bileşikleri içerdikleri temel fonksiyonlu gruba göre ayırır.
Organik bileşikleri adlandırırken uluslararası kabul görmüş kuralları uygular.
Organik kimyadaki izomeri türlerini açıklar.
Organik bileşiklerin yapısını formüle eder.
Bir organik bileşiğin aromatik olabilmesi için sahip olması gereken özellikleri açıklar.
Organik bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Organik Kimyaya Giriş Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Organik Kimyanın Temelleri, Kimyasal Bağlar Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Organik Kimyanın Temelleri, Molekül Orbital Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Hidrokarbonlar-Alkanların Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Hidrokarbonlar-Alkenlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Hidrokarbonlar- Alkinlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Alkollerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Eterlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Aldehitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Ketonların Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Karboksilli Asitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Esterlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Aminlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
15 Literatür tarama, Web tabanı inceleme Amitlerin Adlandırılması, Yapısı ve Özellikleri Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Fessenden, R. J. (2001). Organik kimya. Güneş Tıp Kitabevi.
Solomons, G., & Fryhle, C. (2016). Organik kimya. Literatür Yayıncılık.
Küçükgüzel, G. (2017). Organik kimya: Eczacılık ve sağlık bilimleri öğrencileri için. İstanbul Tıp Kitabevi.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
4
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
3
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
4
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
3
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
3
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
2
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
2
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
2

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 7 1 7
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 7 1 7
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 37 0 51
Genel Toplam 51
Toplam İş Yükü / 25.5 2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 2,0