Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY207 | BESLENME BİYOKİMYASI I | 3 | 3 | 3 | 4 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Dr.Öğr.Üyesi EDA MERVE KURTULUŞ |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Hücre organelleri, metabolik entegrasyon, protein ve karbonhidrat metabolizmaları gibi beslenme biyokimyasının temel süreçleri ve bu süreçlerin biyolojik sistemlere etkilerine ilişkin bilgi, beceri ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Beslenme biyokimyası ve metabolizmaya giriş, hücre organelleri ve fonksiyonları, metabolik entegrasyon, protein metabolizması, nükleik asitlerin yapımı ve yıkımı, DNA, RNA, integrasyon. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Canlı organizamların kimyasal yapılarını ve yaşamları boyunca meydana gelen kimyasal olayları besin ögelerini ele alarak inceler. |
Canlılığın sürebilmesi için organizmada meydana gelen parçalanma ve sentez olaylarını makro besin ögelerini ele alarak açıklar. |
Biyolojik sistemlerde homeostatik mekanizmaları gösterir. |
Besin metabolizması ile ilgili biyokimyasal yolları tanımlar. |
Proteinler ve karbonhidratların metabolizmalarını, hücreler tarafından kullanılmalarını ve enerjiye dönüşüm yollarını açıklar. |
Hücrelerde üretilen enerjinin kullanımı ve makro besin ögelerinin entegrasyon basamaklarına yanıt verir. |
Metabolik yolların kontrol mekanizmalarını keşfeder. |
Edindiği bilgileri Beslenme ve Diyetetik alanında kullanır. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Beslenme Biyokimyasına Giriş, Yaşamın Moleküler Anlamı | Anlatım, Tartışma |
2 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Hücreler, Organeller , Biyolojik Zarlar ve Taşıma | Anlatım, Tartışma |
3 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Biyomoleküller, Mediumlar ve Su | Anlatım, Tartışma |
4 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Yolaklar, Hücresel ve Biyosinyal İletimi | Anlatım, Tartışma |
5 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Aminoasitlerin Sınıflandırılması ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
6 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Proteinlerin Sınıflandırılması ve Özellikleri | Anlatım, Tartışma |
7 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Proteinlerin Sindirim ve Emilimi | Anlatım, Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Aminoasitlerin Transaminasyon ve Deaminasyonu | Anlatım, Tartışma |
10 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Amino asit oksidasyonu, Üre Siklusu ve Protein Metabolizması Hastalıkları | Anlatım, Tartışma |
11 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Hem Sentezi ve Yıkımı | Anlatım, Tartışma |
12 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Biyolojik Aminler | Anlatım, Tartışma |
13 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Nükleik Asitlerin yapımı ve Yıkımı | Anlatım, Tartışma |
14 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | DNA ve RNA metabolizması | Anlatım, Tartışma |
15 | Literatür tarama, Bireysel araştırma. | Integrasyon | Anlatım, Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Konukoğlu, D. (2017). Temel ve klinik biyokimya: Sağlık hizmetleri fakültesi ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulları için. Nobel Tıp Kitabevi. |
Aksoy, M. (2020). Beslenme biyokimyası (6. baskı). Nobel Tıp Kitabevleri. |
Gürdöl, F. (2014). Mum ışığında yemek: Beslenmenin biyokimyası (1. baskı). Nobel Tıp Kitabevleri. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
|
3 |
KNOWLEDGE | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
|
3 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
|
4 |
SKILLS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
|
3 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
|
4 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
|
4 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
|
0 |
OCCUPATIONAL | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
|
0 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Ödev | 2 | 2 | 4 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 7 | 1 | 7 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 53 | 0 | 97 |
Genel Toplam | 97 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 3,8 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 4,0 |