TR EN

BESLENME BİYOKİMYASI II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY208 BESLENME BİYOKİMYASI II 4 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi EDA MERVE KURTULUŞ
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Karbohidrat ve lipid metabolizması, nükleik asitlerin yapısı ve işlevi, vitaminler ve minerallerin rolü, açlık ve tokluk mekanizmalarına ilişkin bilgi, beceri ve tutum kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Karbohidrat ve lipid metabolizması, nükleik asitler, vitaminler, mineraller, metabolik integrasyon, alkol ve metabolizması, açlık ve tokluk metabolizması.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Karbonhidratların metabolik yolaklarını açıklar.
Lipidlerin metabolik yolaklarını açıklar.
Vitamin ve minerallerin metabolizmalarını, hücreler tarafından kullanımını ve fonksiyonlarını açıklar.
Su ve elektrolitlerin beslenme biyokimyasındaki önemini açıklar.
Nükleik asitlerin sentezlenmesi, işlevlerini ve yıkılmasını inceler.
Hormonların ve nörotransmitterlerin sentezindeki besin maddelerinin metabolik disfonksiyon üzerindeki etkilerini ilişkilendirir.
Enzimlerin biyolojik yaşamdaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
Edindiği bilgileri Beslenme ve Diyetetik alanında kullanır.
Açlık ve tokluk metabolizması üzerinde etkili olan yolakları yanıtlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Karbohidratlara Genel Bakış, Yapı ve Fonksiyon Anlatım
2 Literatür Tarama, Döküman Karbohdirat Metabolizmasına giriş: Glikoliz ve Glikoneogenez Tartışma
3 Çıktı alma Karbohidrat Metabolizması: Glikojenez ve Glikojenoliz Anlatım
4 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Pentoz Fosfat Yolu Çizim
5 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Glukoz Hemostası ve Kısa Sınav Kısa sınav
6 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Lipidlere Genel bakış, İsimlendirme, Yapı ve Fonksiyon Anlatım, Tartışma
7 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Lipidlerin Sindirim, Emilim ve Taşınımı Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Lipid metabolizması : Lipogenez ve Lipoliz Anlatım, Tartışma
10 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Keton Cisimcikleri ve Metabolik İntegrasyon: Açlık ve Tokluk Metabolizmas Vaka Sunumu
11 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Vitaminlere Giriş: Yağda ve Suda Çözünür Vitaminler Anlatım, Tartışma
12 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Suda Çözünür Vitaminler Anlatım, Tartışma
13 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Makromineraller Anlatım, Tartışma
14 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Mikromineraller Anlatım, Tartışma
15 Literatür Tarama, Bireysel Araştırma Tekrar Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Konukoğlu, D. (2018). Temel ve klinik biyokimya: Sağlık hizmetleri fakültesi ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulları için. Nobel Tıp Kitabevi.
Aksoy, M. (2014). Beslenme Biyokimyası, 4. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi
Gürdöl, F. (2018). Beslenme biyokimyası (3. baskı). Nobel Tıp Kitabevleri.
Cox, M. M., & Nelson, D. L. (2018). Lehninger principles of biochemistry. W.H. Freeman.
Brody, T. (1998). Nutritional biochemistry (2nd ed.). Academic Press, https://doi.org/10.1016/8978-0-12-134836-6.X5000-8
Yanar, K. (Ed.). (2024). Klinik beslenme biyokimyası. Ankara: Nobel Tap Kitabevleri

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama Sınav Yapılma Şekli
Ara Sınav (Vize) 1 40 Optik(Test) Sınav
Ara Sınav (Vize) 1 40 Optik(Test) Sınav
Kısa Sınav 1 10
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50 Optik(Test) Sınav
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50 Optik(Test) Sınav
TOPLAM 5 190
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define the theoretical and practical concepts which comprise the required basic professional knowledge related to medicine and science.
3
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Requires the level of nutrition and dietetics, medical and related science and technology defines the concepts of theoretical and applied knowledge-based.
3
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Describe the advanced level of knowledge and skills in the fields of nutrition and dietetics based on medical and natural sciences,
4
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Recognize advanced level of theoretical and practical knowledge related to nutrients and nutrition, dietetics, community nutrition and institutional food service systems
3
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Take responsibility both as a team member and individually in order to provide that unforeseen complex activities faced in the practices in his/her field are carried out.
4
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Evaluate the advanced knowledge and skills s/he has acquired in his/her field with a critical approach.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Share his/her ideas and solution proposals for problems related to the issues in his/her field with professionals and non-professionals with the support of qualitative and quantitative data.
0
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Discharge the responsibilities, duties and obligations in accordance with the rules and regulations of professional ethics related to nutrition and dietetics
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 5 1 5
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 3 1 3
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 1 1 1
Kısa Sınav Hazırlığı 1 4 4
TOPLAM 61 0 106
Genel Toplam 106
Toplam İş Yükü / 25.5 4,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0