TR EN

ÜRETİM YÖNETİMİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
IBY213 ÜRETİM YÖNETİMİ 3 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ORHAN İŞCAN
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi HANDE AYHAN GÖKCEK
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Öğrencilerin üretim yönetimine ilişkin temel kavramları tanıması( Üretim işlemleri, verimlilik, ürün dizaynı, küresel ortamda işlemler stratejisi, toplam kalite yönetimi, iş süreç stratejisi, kuruluş yeri, iş yeri yerleşim düzenleri, envanter yönetimi vb..) ve gelişim süreçlerini kavraması amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu ders; üretim sistemleri ve ürün tasarımı, kuruluş yeri seçimi, işletme büyüklüğü, iş yeri düzeni, iş analizleri, üretim planlaması, stok yönetimi ve kalite kontrolü gibi konular içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Etkin stok politikaları belirler.
Basit tahmin tekniklerini kullanarak, etkin şekilde talep tahmini yapar.
Üretim planları ile kapasite planları arasında ilişkileri yorumlar.
Farklı üretim hedefleri için üretim planlama yöntemleri geliştirir.
Üretim stratejilerini uygular.
Verimliliğin arttırılmasında kritik değişkenleri belirler.
İnsan kaynakları ve iş dizaynı ile ilgili kavramları rekabet ortamı ile ilişkilendirerek açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Giriş - Üretim Yönetiminin Temel Kavramları Anlatım
2 Literatür Taraması Üretim Sistemleri Anlatım
3 Literatür Taraması Kuruluş Yeri Seçimi ve Değerleme Yöntemleri Anlatım
4 Literatür Taraması İşyeri Düzenleme Anlatım
5 Literatür Taraması Mamul Dizaynı Anlatım
6 Literatür Taraması Talep Tahmini Anlatım
7 Literatür Taraması Kapasite Planlaması Anlatım,
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Taraması Tamir-Bakım Planlaması ve Organizasyonu Anlatım, Uygulama
10 Literatür Taraması İş Analizi Anlatım, Tartışma
11 Literatür Taraması Stok Kontrolü Anlatım, Tartışma
12 Literatür Taraması Üretim Planlaması ve Kontrol Anlatım, Tartışma
13 Literatür Taraması Toplam Kalite Yönetimi Tartışma
14 Literatür Taraması Yalın Üretim Sistemleri Tartışma
15 Literatür Taraması Ürün Geliştirme ve Üretim Süreci Seçimi Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Yamak, O. (2007), Üretim Yönetimi , Yargı yayınevi, İstanbul
Heizer, J., Render, B. Çeviri: Tuzkaya, U. (2017). Üretim Yönetimi Sürdürülebilirlik ve Tedarik Zinciri Yönetimi, Palme Yayıncılık.
Gideon H. (2001), Handbook of Production Management Methods, Elsevier Science.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Interpret the basic concepts, theories and approaches of business information management, programming and management information systems.
5
2
Explain concepts related to field by associating them with information systems and programming languages.
5
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Explain current information about the field with information and communication theories.
4
2
Relate the information and facts about his/her field with other areas of social sciences.
4
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Prepare the technical infrastructure and content of information management in businesses.
4
2
Integrate the theoretical knowledge about the field into today's technology
4
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Apply the programming languages for the functioning of business.
4
2
Interpret the theoretical and practical information they obtained in their field.
4
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Fulfill his/her duties and responsibilities related to the solution of problems arising in enterprises.
5
2
Conducts projects related with his/her field.
5
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Integrate the technical information and approaches about his/her field to business management information processes.
4
2
Research on scientific, sectoral developments and innovations related to the field with lifelong learning as a principle.
4
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Cooperates with stakeholders in order to generate new ideas.
5
2
Organize projects and activities for the social environment with social responsibility consciousness and to be able to apply those.
5
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Students will be able to apply knowledge and skills related to his / her field by taking into account his legal, social and ethical responsibilities.
5
2
Write programs by using the programming languages related with his/her field.
5

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 3 39
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 6 5 30
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 6 42
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 42 0 155
Genel Toplam 155
Toplam İş Yükü / 25.5 6,1
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0