TR EN

TÜRK MUTFAĞI UYGULAMALARI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY321 TÜRK MUTFAĞI UYGULAMALARI 5 4 2 7

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. İBRAHİM LEVENT DEMİRÇAKMAK
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu ders kapsamında tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenen Türk yöre mutfaklarının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması ile geleneksel Türk Mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması amaçlanmıştır.
İçerik: Bu dersin içeriğinde; Marmara, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz, Ege, Akdeniz bölgelerinde yöresel Türk mutfak kültürü ve uygulamaları işlenecektir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Türk mutfağı uygulamalarını kültürel temelleri ile birbirine adapte eder.
Türk beslenme alışkanlıklarına ilişkin rapor çıkarır.
Türk yöresel mutfaklarına ait reçeteleri yeniden düzenler.
Bölge bazında yöresel mutfaklara ait ürünleri modern metotlarla geliştirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Araştırma, Reçete İnceleme Bölgelere göre Türk mutfak kültürü Uygulama
2 Araştırma, Reçete İnceleme Marmara Bölgesi'nin yöresel mutfak kültürü Uygulama
3 Araştırma, Reçete İnceleme Yöresel mutfak kültürü yemek örnekleri (uygulama) Uygulama
4 Araştırma, Reçete İnceleme İç Anadolu Bölgesi'nin yöresel mutfak kültürü Uygulama
5 Araştırma, Reçete İnceleme Yöresel mutfak kültürü yemek örnekleri (uygulama) Uygulama
6 Araştırma, Reçete İnceleme Doğu Anadolu Bölgesi'nin yöresel mutfak kültürü Uygulama
7 Araştırma, Reçete İnceleme Yöresel mutfak kültürü yemek örnekleri (uygulama) Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Araştırma, Reçete İnceleme Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yöresel mutfak kültürü Uygulama
10 Araştırma, Reçete İnceleme Yöresel mutfak kültürü yemek örnekleri (uygulama) Uygulama
11 Araştırma, Reçete İnceleme Karadeniz Bölgesi'nin yöresel mutfak kültürü Uygulama
12 Araştırma, Reçete İnceleme Akdeniz Bölgesi'nin yöresel mutfak kültürü Uygulama
13 Araştırma, Reçete İnceleme Yöresel mutfak kültürü yemek örnekleri (uygulama) Uygulama
14 Araştırma, Reçete İnceleme Ege Bölgesi'nin yöresel mutfak kültürü Uygulama
15 Araştırma, Reçete İnceleme Yöresel mutfak kültürü yemek örnekleri (uygulama) Uygulama
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Şengül, S., Türkay, O. (2017). Türkiye'nin Yöresel Mutfakları, Detay Yay.
Çakır, A. (2015). Trakya mutfak kültürü ve yemekleri = Thrace culinary culture, Ertem Basım, Ankara.
Koşay, H. Z., Ülkücan, A. Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı, Çiya Yay.
Bassasn, G. (2013). The Complete Book of Turkish Cooking: All the Ingredients, Techniques, Aquamarine.
Bassan, G. (2006). Turkish Cooking: Traditions, Ingredients, Tastes, Techniques, 75 Classic Recipes, Aquamarine.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can define basic concepts about gastronomy.
3
2
Can interpret basic concepts, study areas and approaches related to the field.
3
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can relate the information and facts about the field to the social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
2
2
Can compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
5
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can analyze the eating and drinking art, the related systems and structures.
4
2
Can prepare technical infrastructure and contents of the culinary activies.
3
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
3
2
Can collaborate with the shareholders to present new challenging ideas and products for the market.
1
3
Can integrate basic cooking techniques and product preparation principles into today's technology.
3
4
Can plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
4
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can calculate costing in the food and beverage facilities.
3
2
Can carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in the food and beverage business.
2
3
Can organize national and international competitions and fairs.
3
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can examine developments, changes and innovations in the field by acceptng lifelong learning as a principle.
4
2
Can find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
3
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can express his/her ideas verbally and orally by using presentation and communication techniques.
2
2
Can organize all gastronomy-related activities.
2
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can interpret ethical values and legal regulations according to the codexes.
2
2
Can design communial and social pojects using historical, cultural and geographical values.
2
3
Can perform scientific researche and study using knowledge and skills related to his field.
3

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 5 5
Final Sınavı Hazırlığı 7 4 28
Ara Sınav 1 5 5
Ara Sınav Hazırlığı 7 4 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 178
Genel Toplam 178
Toplam İş Yükü / 25.5 7
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 7,0