TR EN

YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMESİ YÖNETİMİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY230 YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMESİ YÖNETİMİ 4 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmelerindeki yönetimsel sürecini anlatmaktır.
İçerik: Bu dersin içeriği yönetim fonksiyonları, teslim alma, depolama, üretim gibi işletmedeki fonksiyonlar hakkında detaylı bilgileri içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Öğrenciler yiyecek-içecek endüstrisi hakkında açıklama yapar.
Öğrenciler yiyecek-içecek işletmelerindeki iş akışlarını tanımlar.
Öğrenciler yiyecek-içecek işletmelerinin yönetim fonksiyonlarını sınıflandırır.
Yiyecek-içecek endüstrisi ile ilgili gelişmeleri değerlendirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmeleri Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
2 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yönetim Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
3 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Yönetimi Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
4 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Satın Alma Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
5 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Teslim Alma Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
6 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Depolama Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
7 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Üretim Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Servis Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
10 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir ve Maliyet Kontrolü Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
11 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yeni Trendler Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
12 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
13 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde Konuk İlişkileri Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
14 Liteatür Taraması Yiyecek İçecek İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
15 Liteatür Taraması Ders tekrarı Anlatım- Soru- Cevap - Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Koçak, N., (2016). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Detay, Ankara.
Sezerel, H., ve Doğdubay, M. (2018). Yiyecek İçecek Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
Sökmen, A. (2020). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can define basic concepts about gastronomy.
2
2
Can interpret basic concepts, study areas and approaches related to the field.
2
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can relate the information and facts about the field to the social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
2
2
Can compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
1
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can analyze the eating and drinking art, the related systems and structures.
3
2
Can prepare technical infrastructure and contents of the culinary activies.
3
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
1
2
Can collaborate with the shareholders to present new challenging ideas and products for the market.
3
3
Can integrate basic cooking techniques and product preparation principles into today's technology.
2
4
Can plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
3
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can calculate costing in the food and beverage facilities.
3
2
Can carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in the food and beverage business.
3
3
Can organize national and international competitions and fairs.
1
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can examine developments, changes and innovations in the field by acceptng lifelong learning as a principle.
2
2
Can find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
3
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can express his/her ideas verbally and orally by using presentation and communication techniques.
1
2
Can organize all gastronomy-related activities.
1
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Can interpret ethical values and legal regulations according to the codexes.
3
2
Can design communial and social pojects using historical, cultural and geographical values.
1
3
Can perform scientific researche and study using knowledge and skills related to his field.
1

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 2 18 36
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 3 3
Final Sınavı Hazırlığı 1 2 2
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 1 2 2
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 34 0 158
Genel Toplam 158
Toplam İş Yükü / 25.5 6,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0