TR EN

General Information

Aim of the Program

Pastacılık ve ekmekçilik programının amacı; yiyecek içecek hizmeti sunan işletmelerdeki pastacı ve ekmekçi ihtiyacını karşılayabilecek, alanında yeterli bilgiye sahip elemanlar yetiştirmek, pastacılık alanında kendini geliştirmek isteyen kişiler için bir imkan yaratmak, yiyecek içecek işletmelerinde kaliteli ve yaratıcı ürünlerin hazırlanması ve sunulması için öğrencilere yol göstermektir.

Target of the Program

İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulumuzda verilen eğitimle öğrencilerin;

  • Temel ekmekçilik ile pastacılık kavramlarını ve mesleki standartlarını tanımlayabilmesi,
  • Yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan çikolata, pasta, tatlı, ekmek üretim tekniklerini ve teknik ekipmanlarını kullanabilmesi,
  • Pastacılık ve ekmekçilik alanında ürettiği ürünlerin sunumlarını sanatsal biçimde sunabilmesi,
  • Gıda güvenliği kapsamında üretim yapabilme bilgisi olması hedeflenmektedir.

Career Opportunities

Pastacılık ve Ekmekçilik programından mezun olan öğrencilerimiz;

Pastane şefi, pastacı, pastacı yardımcısı, baklavacı, börekçi, ekmekçi, çikolatacı gibi kariyer olanaklarına sahip olabileceklerdir. 

Future of the Department

Günümüzde insanlar dışarıda yemek yeme alışkanlığına sahiptir ve bu durum giderek çoğalmaktadır. Aynı zamanda çeşitli uygulamalardan evlere yemek siparişi vermek giderek yaygınlaşan bir durum haline gelmektedir. Bu sebeple bu alanlarda çalışacak eleman arayışı artarak devam edecektir. Bunlarla birlikte insanlar iyi yemek ve iyi restoran arayışına girmekte ve bu alana ilgileri artmaktadır. 

Who Should Choose

Yemek yapmayı ve yemeyi seven, takım çalışması yapabilecek, hem zihinsel hem fiziksel olarak çalışabilecek, geniş hayal dünyası ve yaratıcılığı olduğuna inanan, damak tadına güvenen ve sosyalliği ön planda olan kişiler veya bu konuda kendini geliştirmek isteyenler için uygun bir tercih olabilir. 

Working Places

Yükseköğretim düzeyinde önlisans eğitim ile aşçılık alanından mezun olan bireyler “Pastacı” unvanı kazanmaktadır. Mezun olan bireyler ekmek ve pasta üretimi yapan;

  • Ulusal ve uluslararası lokanta ve restoranlarda
  • Kamu ve turistik belgeli işletmelerde
  • Yemek fabrikalarında
  • Uçak-gemi-tren-otobüs mutfaklarında çalışabilirler.

Programmes allowing Horizontal Transfer

ÖSYM puan türüne göre aynı puan türünde bütün programlara yatay geçiş yapılabilir.

Programmes allowing Vertical Transfer

Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne dikey geçiş yapabilmektedir.