TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Pastacılık ve ekmekçilik programının amacı; yiyecek içecek hizmeti sunan işletmelerdeki pastacı ve ekmekçi ihtiyacını karşılayabilecek, alanında yeterli bilgiye sahip elemanlar yetiştirmek, pastacılık alanında kendini geliştirmek isteyen kişiler için bir imkan yaratmak, yiyecek içecek işletmelerinde kaliteli ve yaratıcı ürünlerin hazırlanması ve sunulması için öğrencilere yol göstermektir.

Programın Hedefi

İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulumuzda verilen eğitimle öğrencilerin;

  • Temel ekmekçilik ile pastacılık kavramlarını ve mesleki standartlarını tanımlayabilmesi,
  • Yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan çikolata, pasta, tatlı, ekmek üretim tekniklerini ve teknik ekipmanlarını kullanabilmesi,
  • Pastacılık ve ekmekçilik alanında ürettiği ürünlerin sunumlarını sanatsal biçimde sunabilmesi,
  • Gıda güvenliği kapsamında üretim yapabilme bilgisi olması hedeflenmektedir.

Kariyer Olanakları

Pastacılık ve Ekmekçilik programından mezun olan öğrencilerimiz;

Pastane şefi, pastacı, pastacı yardımcısı, baklavacı, börekçi, ekmekçi, çikolatacı gibi kariyer olanaklarına sahip olabileceklerdir. 

Çalışma Alanları

Yükseköğretim düzeyinde önlisans eğitim ile aşçılık alanından mezun olan bireyler “Pastacı” unvanı kazanmaktadır. Mezun olan bireyler ekmek ve pasta üretimi yapan;

  • Ulusal ve uluslararası lokanta ve restoranlarda
  • Kamu ve turistik belgeli işletmelerde
  • Yemek fabrikalarında
  • Uçak-gemi-tren-otobüs mutfaklarında çalışabilirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

ÖSYM puan türüne göre aynı puan türünde bütün programlara yatay geçiş yapılabilir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüne dikey geçiş yapabilmektedir.