Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
GSY320 | WORLD CUISINE AND APPLICATIONS | 6 | 4 | 2 | 7 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu dersin amacı, öğrencilere dünya çapında belli başlı mutfaklar hakkında detaylı bilgiler vererek bu mutfaklar hakkında uygulamalı çalışmalar yapmaktır. |
Contents of the Course Unit: | Bu dersin içeriği Fransız, İtalyan, İspanyol, Meksika, İngiliz, Balkan ve Amerika mutfaklarıdır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Avrupa'nın önde gelen mutfak anlayışları hakkında rapor yazar. |
Kuzey, Güney ve Orta Amerika mutfak özelliklerine uygun reçeteler geliştirir. |
Dünya mutfaklarına özgü temel yiyecek hazırlama ilkelerini birbirleriyle kombinler. |
Özellikleri ya da reçeteleri verilen dünya yemeklerinin hangi mutfak kültürüne ait olduğunu seçer. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Araştırma, Reçete İnceleme | Fransız Mutfağı | Uygulama |
2 | Araştırma, Reçete İnceleme | Reçete örnekleri | Uygulama |
3 | Araştırma, Reçete İnceleme | İtalyan Mutfağı | Uygulama |
4 | Araştırma, Reçete İnceleme | Reçete örnekleri | Uygulama |
5 | Araştırma, Reçete İnceleme | İspanyol Mutfağı | Uygulama |
6 | Araştırma, Reçete İnceleme | Reçete örnekleri | Uygulama |
7 | Araştırma, Reçete İnceleme | Meksika Mutfağı | Uygulama |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Araştırma, Reçete İnceleme | Reçete örnekleri | Uygulama |
10 | Araştırma, Reçete İnceleme | İngiliz ve Balkan Mutfakları | Uygulama |
11 | Araştırma, Reçete İnceleme | Reçete örnekleri | Uygulama |
12 | Araştırma, Reçete İnceleme | Orta ve Kuzey Amerika Mutfakları | Uygulama |
13 | Araştırma, Reçete İnceleme | Reçete örnekleri | Uygulama |
14 | Araştırma, Reçete İnceleme | Güney Amerika Mutfağı | Uygulama |
15 | Araştırma, Reçete İnceleme | Reçete örnekleri | Uygulama |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Whiteman, K., Boggiano, A., Wright, J., Capalbo, C., (2014). İtalyan Mutfağı, İş Bankası Kültür, İstanbul. |
Ainley, S., (2014). Dünya Mutfağı, İş Bankası Kültür, İstanbul. |
Ghayour, S., (2015). İpek Yolu Mutfağı Ortadoğu ve Ötesinden Yemek Tarifleri, İş Bankası Kültür, İstanbul. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define basic concepts about gastronomy.
|
3 | |||||
2 |
Interpret the basic concepts, areas and approaches related to the field.
|
5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Relate the information and facts about the field to the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economy.
|
3 | |||||
2 |
Compare national and international cuisines in terms of similarities and differences.
|
5 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Categorize food hygiene and safety into accepted standards and practices.
|
4 | |||||
2 |
Prepare the technical infrastructure and contents of kitchen activities.
|
4 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply theoretical knowledge about food science into the field of gastronomy.
|
4 | |||||
2 |
Collaborate with shareholders in the field to bring new ideas, products to the market.
|
4 | |||||
3 |
Integrate basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
|
4 | |||||
4 |
Plan the work schedule and workflow in food and beverage enterprises.
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Calculate costs in the food and beverage field.
|
1 | |||||
2 |
Carry out management theories, recruitment and evaluation processes effectively in food and beverage business.
|
1 | |||||
3 |
Organizes participation to national and international competitions and fairs in its field.
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Examine developments, changes and innovations in the field by accepting the lifelong learning as a principle.
|
4 | |||||
2 |
Find planning, executioning and editing mistakes systematicly related to his field.
|
4 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Express their ideas using presentation and communication techniques in deliberate and verbal ways.
|
1 | |||||
2 |
Organize activities related to the field.
|
1 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Interpret ethical values and legal regulations related to their profession in the direction of the substances in the legislation.
|
3 | |||||
2 |
Design social and social projects in his / her field using historical, cultural and geographical riches.
|
1 | |||||
3 |
Perform scientific researches using knowledge and skills related to his field.
|
3 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 4 | 56 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 4 | 56 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 10 | 3 | 30 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 10 | 3 | 30 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 50 | 0 | 174 |
Total Workload of the Course Unit | 174 | ||
Workload (h) / 25.5 | 6,8 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 7,0 |