TR EN

Kariyer ve Akademik İlerleme Olanakları

Kariyer Olanakları

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü programında eğitim gören öğrenciler, geniş sektör havuzu içerisinde yer alabileceklerdir. Savunma sanayi ve havacılık endüstrisi başta olmak üzere tarımsal uygulamalar, arama kurtarma ve yangın söndürme uygulamaları, hava fotoğrafçılığı ve film sektörü, inşaat ve şehir planlama, hava lojistiği ve haritacılık gibi alanlarda aktif olarak görev alabilmektedir.

Çalışma Olanakları

Mezunlar, İHA tabanlı teknolojiler üzerinde Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştiren firmaların bünyesinde araştırmacı olarak, elektronik ve mekanik ekipman ile bakım sistemleri alanında faaliyet gösteren firmalarda ise ara eleman, uçuş operasyonları içerisinde faaliyet gösteren firmalarda ise pilot ya da operatör olarak istihdam edilebilmektedirler. İHA sektörü gelecek yıllarda yaşanacak büyüme ile birlikte çok daha farklı bir konuma geleceğinden, bu programdan mezun olan öğrenciler çok geniş bir iş alanında yer bulabileceklerdir.

Yatay Geçiş

Meslek Yüksekokullarının İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü programlarına yatay geçiş yapılabilmektedir.

Dikey Geçiş

İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü Programı henüz Türkiye içerisinde yeni bir program olduğundan ÖSYM DGS 2020 Kılavuzu verilerinde programdan mezun olacak öğrencilerin DGS ile hangi bölüme geçiş yapabileceklerine dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu bağlamda ÖSYM 2021 raporlarında programdan mezun olacak öğrencilere dair DGS verileri yer alacağı düşünülmektedir.

Aşağıda yer alan bölümler DGS ile geçiş yapılabilmesi öngörülen bölümlerdir.   Uçak Mühendisliği Uzay Mühendisliği Havacılık ve Uzay Mühendisliği Uçak ve Uzay Mühendisliği Pilotaj Uçak Bakım ve Onarım Uçak Elektrik ve Elektroniği Uçak Gövde ve Motor Bakımı Elektrik Mühendisliği Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Elektronik Mühendisliği Enerji Sistemleri Mühendisliği Enerji Yönetimi