TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Fizyoterapi alanı ile ilgili konularda yeterli alt yapıya sahip ve edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri değerlendirebilen, sorunları tanımlayabilen çözüm önerileri geliştirebilen, alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli yöntemleri belirleyerek etkin bir şekilde kullanabilen, karşılaştığı problemlere çözüm üretebilen, grup çalışmalarında sorumluluk alabilen veya bireysel çalışabilme becerisine sahip, alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

Programın Hedefi

Fizyoterapi alanındaki gelişmeler sonucu uygulama alanında iyi yetişmiş fizyoterapi teknikerlerine ihtiyaç artmaktadır. Fizyoterapi programı alanında edindiği bilgi birikimini pratikle birleştirebilen, bilimsel düşünce sistemini benimsemiş, alanın kavram ve ilkelerini anlayabilmiş, eksikliği duyulan fizyoterapi teknikerleri yetiştirmeyi hedefler.

Kariyer Olanakları

Bu programdan mezun olacak öğrencilerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü olan tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışabilme olanağı mevcut olup yeni doğandan yetişkin ve yaşlılara kadar tüm yaş gruplarına fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapist denetiminde gerekli profesyonel fizik tedavi hizmeti verebilirler. Rehabilitasyon merkezlerinde, kaplıca-kür merkezlerinde, özel kliniklerde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde, sağlık turizmine yönelik otellerde hidroterapi ünitelerinde çalışabilirler.

Bölümün Geleceği

Yaşam süresinde artış ve yaşlanan nüfus sağlık alanlarının ön plana çıkmasına sebep olmaktadır. Ayrıca dünyanın dijitalleşmesi sonucu hareketsizlik tüm insanların hayatını etkileyen ve çeşitli fiziksel problemlere, hastalıklara yol açan bir sorun haline gelmektedir. Çeşitli ortopedik ve nörolojik hastalıklar, yaralanma, travma ya da yaşlılık gibi nedenlerle eksilme gösteren fonksiyonelliği geri kazandırma amaçlı yapılan tedavileri içeren fizyoterapi geleceğin meslekleri arasında sayılabilir.

Kimler Seçmeli

Fizyoterapi programını; fizik ve biyoloji alanlarına ilgisi olan, problem çözme odaklı çalışabilen, insan ilişkileri ve iletişim becerileri kuvvetli, güler yüzlü, empati kurabilen, sorumluluk duygusu yüksek olan, yeniliklere açık, ekip çalışmasına yatkın ve titiz bireyler tercih edebilir.

Çalışma Alanları

Fizyoterapi bölümünden mezun olan bireyler üniversitelerde, devlet ve özel hastanelerin fizik tedavi bölümlerinde, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, belediye ve araştırma hastanelerin ilgili kısımlarında, rehabilitasyon merkezlerinde, özel kliniklerde, spor salonlarında, kaplıca-kür merkezlerinde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde, sağlık turizmine yönelik otellerde hidroterapi ünitelerinde çalışabilirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

TYT puan türüyle öğrenci kabul eden sağlık bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Programdan mezun olan öğrenciler dikey geçiş ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ergoterapi, Hemşirelik, Acil Yardım ve Afet Yönetimi ve Sağlık Yönetimi lisans programlarına geçebilirler.