TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Programın amacı, beyindeki bilişsel ve davranışsal fonksiyonların analizi veya bu fonksiyonların yitimi ile ortaya çıkacak hastalıkların tetkiki için gerekli EEG (Elektroensefalografi), EMG (Elektromiyografi) ve PSG (Polisomnografi) gibi elektronörofizyolojik yöntemleri hekimin gözetiminde hastalara uygulamaktır. Bu çerçevede hastanın uygulama ön hazırlığını yapma, hekimi hasta hakkında bilgilendirme, prosedür boyunca hastanın durumunu gözleyerek herhangi bir olumsuz durumda hekimle birlikte müdahale edebilecek, yöntemi uygularken hastanın genel sağlık durumunu kontrol edebilecek ve tüm bunları uygulayabilecek düzeyde el becerileri gelişmiş yetkin ve sorumlu eleman yetiştirmek hedeflenmektedir.

Programın Hedefi

Programın ana hedefi Elektronörofizyolojik uygulamalarda görev alacak yetkinlikte ‘Elektronörofizyoloji Teknikeri’ yetiştirmektir. Bu hedef doğrultusunda, başta nöroloji olmak üzere, KBB, psikiyatri, fizik tedavi, pediatri, göğüs hastaliklari ve fizyoloji gibi çok çeşitli alanlardaki uzmanlarin gözetimi ve denetiminde uyumlu çalişabilecek, Elektronörofizyoloji konusunda en son bilgilerle donatilmiş, el becerileri ve sosyal iletişimi yüksek, etik değerlere saygili Elektronörofizyoloji Teknikerleri yetiştirmek hedeflenmektedir.

Kariyer Olanakları

TYT ile öğrenci kabul eden Önlisans programlarının tamamına Yatay Geçiş yapabilirler.Mezunlar ‘Elektronörofizyoloji Teknikeri’ ünvanı alarak kamu ve özel hastaneler ile poliklinikler başta olmak üzere elektromyografi, elektroensefalografi, uyarılma potansiyelleri, introperatif monitorizasyon ve uyku-polisomnografi ünitelerinde çalışabilirler. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek Sağlık Teknikeri olarak atanabilmektedirler.

 

 

Bölümün Geleceği

Günümüzde nöroloji oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Epilepsi, uyku bozuklukları, bunama, multipl skleroz, inme, parkinson gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli laboratuvar bulgularının yanı sıra birçok tıp dalı ile de multidisipliner çalışma gerektirir. Yakın gelecekte sinir sisteminin beyni haritalama teknolojileri kullanılarak bugünden daha iyi anlaşılması sağlanacaktır.

Kimler Seçmeli

Elektronörofizyoloji programını sabırlı, dikkatli, insanlara yardım etmeyi seven, empati kurabilen,öğrenme isteğine ve iletişim becerilerine sahip adayların tercih etmesi önerilir.

Çalışma Alanları

Mezunlar Elektronörofizyolojik uygulamaların yapıldığı bütün kamu ve özel hastanelerin kliniklerinde çalışabılmektedirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

 TYT ile öğrenci kabul eden ön lisans programlarının tamamına yatay geçiş yapabilirler.

 

 

 

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

“Elektronörofizyoloji” ön lisans programlarini başari ile bitirenler, ÖSYM tarafindan açilan Dikey Geçiş Sinavi’nda(DGS) başarili olduklari takdirde “Acil Yardim ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlik Hizmetleri, Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon” lisans programina dikey geçiş yapabilirler.