TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Odyoloji Bölümünün amacı lisans programı öğrencilerine, yüksek bilgi standartları, klinik hizmetler ve araştırma koşullarını sunarak halka en iyi hizmeti sunabilmelerini sağlamaktır.

Programın Hedefi

Bilimsel bilgi ve bilince sahip odyologlar yetiştirmektir.

Kariyer Olanakları

Mezunlar;  kamu hastanelerinde, özel hastanelerde ve kliniklerde, işitme cihazı üretim, satış ve uygulama merkezlerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, üniversitelerde görev yapabilirler. Lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayabilirler.

Bölümün Geleceği

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre işitme ve denge problemleri her geçen yıl artmaktadır. Önlem alınmadığı takdirde işitme kayıplı bireylerin en az 700 milyonunun, kulak ve işitme bakımına ve diğer rehabilitasyon hizmetlerine erişime ihtiyacı olacaktır. Yenidoğan işitme tarama protokolünün yaygınlaşması ile işitme kaybının erken tanısı ve erken müdahalesi mümkün hale gelmiştir. Benzer şekilde denge problemleri insanların günlük yaşamını oldukça olumsuz etkileyen, günümüzde artan bir sıklıkla görülen ve Odyolog desteğiyle çözümlenmesi gereken bir problemdir. Bu yüzden Odyoloji Bilimine ve odyologlara olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. 

 

Kimler Seçmeli

Odyoloji bölümü; insanların hayatında ses olmak isteyen, bebekten yaşlıya her yaş grubuna karşı sabrı, özgüveni ve iletişim becerileri yüksek olan veya bu anlamda kendilerini geliştirmek isteyen öğrenciler için uygun bir tercih olabilir.

 

Çalışma Alanları

Odyologlar kamu hastanelerinde, özel hastanelerde, özel kliniklerde, işitme cihazı üretim ve satış merkezlerinde, koklear implant firmalarında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, işitme engelliler okulunda, üniversiteler ve araştırma merkezlerinde, endüstriyel firmalarda, okullarda, huzurevlerinde mesleklerini gerçekleştirebilirler. Pediatrik odyolog, eğitim odyoloğu, klinik ve rehabilitasyon odyoloğu, endüstriyel odyolog olarak farklı sektörlerde çalışabilmektedir. Bölüm mezunlarımız, akademik kariyer için yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Programa kayıtlı öğrenciler sağlık bilimleri bölümleri arasında yatay geçiş yapabilirler.