Sağlık kayıtları, finansal işlemler, savunma ve eğitim verileri gibi değerli ve kritik bilgiler internette saklanmakta ve işlenmektedir. Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programı bu bilgi, belge ve verilerin güvenliğini sağlama; oluşabilecek güvenlik problemlerinin çözüm üretebilen uzman elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bilişim Güvenliği politikaları, verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini korumaya yardımcı olur. Bu programın hedefi, önemli verileri korumak ve iş ve kamu çalışmalarının sürekliliğini sağlamak için bilişim güvenliğini sağlayacak uzman yazılımcılar ve teknik destek elemanı olarak çalışacak teknikerler yetiştirmektir. Ayrıca ağ, mobil, veri tabanı ve web güvenliği, yazılım geliştirme ve güvenlik bilimi alanındaki gelişmeleri takip eden bilişim problemleri karşısında daha hızlı ve doğru çözüm üretebilen nitelikli teknik destek elemanları yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Bilişim Güvenliği Teknolojisi programından mezun olan öğrencilerimiz internet ve elektronik posta hizmeti veren, çok kullanıcılı bilgisayar sistemi olan, bilgisayar ağı olan, elektronik ticaret yapan, uzaktan eğitim yapan, vb. kuruluşlarda; sistem güvenliği uzmanı, bilgi işlem uzmanı, sistem destek uzmanı, sistem ve ağ danışmanı ve internet programcısı olarak çalışabilirler.
Son zamanlarda bilişim sistemlerine ait saldırı ve güvenlik ihlalleri hızla artmaktadır. Siber suçların artışı, e-ticaret kanallarının güvensizliği gibi problemlerin yol açtığı risklerin, özel ve kamu kuruluşlarının varlığını ve güvenliğini tehdit etmesiyle birlikte bilgi güvenliği alanındaki uzmanlara duyulan ihtiyaç artmıştır. Bu alandaki sistem ve uygulamaların analizi, bilgi güvenliği uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Dünyada yaşanan dijital devrimin etkisiyle, önümüzdeki 20 yıl içinde veri temelli büyümenin gelişmesi ve tüm çevrimiçi hizmetlerin sadece veri üzerinden verilmesi öngörülmektedir. Ülkemizde de bilginin dijital ortamlara taşınması, bilgi güvenliği, bilgiye erişimin kolaylaşması, altyapıların dijital hale gelmesi ve bilgi yönetim sistemlerinin yaygın olarak kullanılması gibi konular giderek önemini artırmaktadır.Yakın zamanlarda, yapay zekânın kısa vadedeki geleceğini de göz önüne alacak olursak, söz konusu teknolojinin yetileri arttıkça saldırılar da paralel bir şekilde artacaktır. Bu noktada uzmanlara göre yapay zekâya daha fazla önem verilmesi vazgeçilmezdir. En temel tavsiyelerden biri ise yapay zekâ güvenliği uzmanları ile çalışılmasıdır. Yapay zekânın dijital yaşama güvenli entegrasyonunu temel alacak yenilikçi çözümlerle birlikte gelişeceğine duyulan inanç, geleceğe yönelik umut vadeden beklentiler arasındadır.
Öncelikle güvenlik meselesinin insan hayatındaki önemini kavramak gerekmektedir. Her alanda yaşamın her yerinde güven konusunda şüphenin yoğun olduğu bir dünyada var olmaktayız. Bu sebeple tek tuşla yapabildiğimiz şeylerin tek tuşla kaybolması tehlikesi büyük problemdir. Bu nedenle uzmanlaşmak önem taşıyor. Doğru donanımlı insanların çözemeyeceği bilişim sorunu olduğunu düşünmemekle birlikte gelişen teknolojinin takibinin de büyük rol oynadığını söylemeden geçemeyiz.
Teknikerlik ve sonrasında dikey geçiş sınavından başarılı olunması sonucu olunabilecek mühendislikler de sayısal yetenek arayan bölümlerdir. Sayısal yetenek içerisinde yalnızca matematiksel işlem yapma kabiliyeti barınmaz; problem çözme becerisi, çözüm üretebilme, analitik düşünce de gerektirir. Bunların yanında duygusal zekâ adı verebileceğimiz hayal gücü, tasarım yeteneği, dikkat, özen ve sabır da sahip olunması gereken çok önemli detaylardır.
Mezunların iş istihdam sahası hem devlet kurumlarını hem de özel sektör kuruluşlarını kapsamaktadır. Bilişim Güvenliği Teknolojisi mezunları;
TYT puan türü ile öğrenci alan önlisans programlarına geçiş yapabilirler.
Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar-Enformatik, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Endüstri Mühendisliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik – Bilgisayar, Meteoroloji Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Uzay Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği.